Građani nisu imali dilemu: Stigli rezultati referenduma u Švicarskoj, stiže ogromna promjena

4
Radiosarajevo.ba
Građani nisu imali dilemu: Stigli rezultati referenduma u Švicarskoj, stiže ogromna promjena
Foto: Pexels / Ilustracija / Zastava Švicarske

Švicarska je nedvosmisleno glasala za povećanje penzija za starije osobe na referendumu u nedjelju, budući da su zabrinutost zbog životnih troškova i podrška snažnijoj socijalnoj sigurnosnoj mreži nadmašile pitanja o tome kako to financirati.

Privremeni službeni rezultati koje je objavila vlada pokazali su da je više od 58 posto birača podržalo dodatnu penziju, 13. mjesečnu uplatu godišnje, dok je manje od 42 posto bilo protiv, što je bila ubjedljivija pobjeda nego što su sugerirale konačne ankete.

Mjera, koju su podržavali Švicarski sindikat i lijevičarske stranke, također je trebala podršku većine od 26 kantona Švicarske da bi prošla. Većina ih je podržala, s najvećim protivljenjem u kantonima s nižim porezima.

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

"Ovaj korak je zaista ogroman prema sindikalnoj perspektivi", rekao je Lukas Golder iz agencije za istraživanje javnog mnijenja gfs.bern za SRF.

Vlada, udruge poslodavaca i parlament, koji trenutno naginje desno, odbacili su prijedlog kao financijski neodrživ. Švicarski birači su u prošlosti bili oprezni u podršci mjerama koje se smatraju rizičnima za poslovanje.

Ova odluka o penzijama kontrastira s referendumima u proteklim decenijama u kojima je Švicarska jasno odbila prijedloge koji bi skratili radnu sedmicu i omogućili više praznika.

Briga o troškovima života raširena je u bogatoj zemlji. Zurich, najveće urbano područje u Švicarskoj, izjednačen je s Singapurom kao najskuplji grad na svijetu u studiji objavljenoj u studenom od strane Economist Intelligence Unit.

Mery, 65-godišnja biračica iz Züricha, smatra da povećane penzije imaju smisla.

"Sada sam penzionerka i očito bih željela malo više", rekla je odbijajući dati svoje puno ime. "Treba mi to da mogu malo pokloniti svojim unucima."

Nije jasno kako će se finansirati ovo povećanje penzija, koje bi trebalo stupiti na snagu od 2026. godine. Protivnici tvrde da bi moglo dovesti do povećanja poreza ili rezova u troškovima, te pritisnuti mlađe Švicarce.

Minimalna starosna penzija (AHV) u Švicarskoj iznosi 1.225 švicarskih franaka (2495 KM) mjesečno, a maksimalna 2.450 franaka (4991 KM). Za parove je ograničena na 3.675 franaka (7487 KM).

Švicarci su također glasali o inicijativi za povećanje zakonske dobi za umirovljenje, koja je odbačena.

Birači u Zürichu također su odobrili lokalni prijedlog za produženje piste na aerodromu grada, najprometnijem u Švicarskoj, izvještava Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije