Bosanac pravi ogromne probleme u jednom švicarskom gradu: 'Treba ga maknuti s ulice'

3
Radiosarajevo.ba
Bosanac pravi ogromne probleme u jednom švicarskom gradu: 'Treba ga maknuti s ulice'
Foto: RTS.ch / Švicarska policija / Ilustracija

35-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine postao je problem u Arbonu i Steinachu, gradovima u Švicarskoj. Razbija prozore, vrijeđa ljude i širi strah i trepet.

Čak je i na policijskoj stanici u Arbonu pravio nered. Tužiteljstvo mu stavlja na teret čak 34 prekršaja samo u jednoj optužnici. Optužuje se za narušavanje kućnog mira i oštećenje imovine, a pred sudom u Rorschachu suočava se s zahtjevom tužiteljstva za šest mjeseci neuvjetnog zatvora.

Prema informacijama tužiteljstva, optužnica je dostavljena Kreisgerichtu Rorschach u oktobru 2023. Međutim, prema priopćenju Kreisgerichta, još uvijek nije određen datum suđenja, prvo se mora izraditi izvješće o stanju optuženog.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Nešto hitno mora biti poduzeto, treba ga maknuti s ulice ako ne pokazuje razumijevanje i ne mijenja svoje ponašanje", kaže Konrad Brühwiler, predsjednik SVP Arbon. Njegovi kolege iz SVP-a u kantonalnom parlamentu Thurgau, Cornelia Büchi i Hermann Lei, sada podnose upit Vladi kako bi saznali što planiraju kantonalna policija i druge institucije.

"Ne može biti da neko jednostavno iskaljuje svoj bijes na tuđoj imovini i općem dobru." Čak i četiri mjeseca zatvora očito nisu pomogla, optuženi je već ranije bio osuđivan. Problem je i što mu se ne mogu dokazati svi zločini. "Ako se zločini nastave, treba razmotriti opsežan nadzor video kamerama na području željezničke stanice", kaže Brühwiler.

Tragična sudbina Ervina Fejzića, pekara iz Bosne i Hercegovine: Ubijen zbog 50 dolara

Tragična sudbina Ervina Fejzića, pekara iz Bosne i Hercegovine: Ubijen zbog 50 dolara

Jörg Zimmermann je jedan od oštećenih. Nastala je šteta od 3000 franaka kada je 35-godišnjak oštetio automobil poduzetnika. Zimmermann ipak nije podnio kaznenu prijavu. "Nemam slikovnog dokaza." Vidio je kako 35-godišnjak odmah prije nego što je primijetio štetu, napustio mjesto događaja. "Ali nažalost, izravno nisam vidio zločin."

"Zasad su to samo oštećenja imovine, ali šta ako se ponašanje pretvori u nasilje?", pita Zimmermann. Čovjek s kojim se već nekoliko puta susreo predstavlja opasnost za ljude. "Iz mog ugla, čovjek nije sposoban za razumijevanje i hitno ga treba zbrinuti".

Također 'djeluje' i na autobuskoj stanici u ovom gradu. Vozač autobusa Andreas S. poznaje 35-godišnjaka. "Stalne uvrede i stalni strah od onoga što će se sljedeće dogoditi veliko su opterećenje za nas i putnike", kaže on. I na autobusnom kolodvoru već su razbijani prozori. "Ne razumijem zašto zapravo nitko ništa ne poduzima da se to zaustavi." I stanovnici su iznervirani i pitaju: Zašto se ništa ne poduzima?

Policijska prisutnost u području željezničke stanice u Arbonu povećana je, redovito se provode kontrolni obilasci i provjere osoba, kako priopćava Kantonspolizei Thurgau. U redovitom su kontaktu sa gradom Arbon i drugim partnerima, piše portal 20 Minuten

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije