Francuska ide u karantin, Macron kazao da je zemlja u ratu sa virusom

Radiosarajevo.ba
Francuska ide u karantin, Macron kazao da je zemlja u ratu sa virusom
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Emmanuel Macron

Francuska od utorka u podne ulazi u potpunu dvosedmičnu blokadu, objavio je u večerašnjem obraćanju naciji predsjednik Emmanuel Macron.

Najavio je da će francuski građani morati ostati kod kuće, a izlazit će samo zbog važnih razloga, odražavajući mjere protiv novog koronavirusa koje su već poduzete u susjednoj Italiji. Svako kršenje tih pravila bit će kažnjeno, najavio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

"Mi smo u ratu. Ne protiv neke druge države, nego protiv virusa", rekao je Macron i najavio do sad najstrože mjere u jednoj europskoj zemlji.

Osim što zatvara sve granice, Francuska sutra u podne uvodi i potpunu zabranu svakog neobaveznog kretanja te je građanima naređeno da ostaju kod kuće. Oni koji budu kršili ovu odredbu bit će kažnjeni.

Sutra u podne se zatvaraju granice EU

Macron je najavio da se u utorak u podne zatvaraju i granice Europske unije, što je ranije najavila šefica EU komisije Ursula von der Leyen.

"Sva putovanja između neeuropskih zemalja  i Europske unije bit će suspendirana na 30 dana", rekao je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon videokonferencije s članicama skupine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak, kada se održava videokonferencija čelnika 27 zemalja članica.

Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Mi smo u ratu

Novozaražene će do bolnice prevoziti vojska, a za potrebe borbe protiv koronavirusa otvorena je vojna bolnica u Alsaceu, pokraj njemačke granice. Građani mogu izlaziti iz kuće samo uz opravdane razloge, a zbog ekstremnih uvjeta odgođen je i drugi krug lokalnih izbora u toj zemlji.

"Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene djelatnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt", dodao je Macron.

"Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu", istaknuo je. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati.

Kazao je da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendirati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom mirovinskog sistema.

Predsjednik je kritizirao građane koji su nahrupili na tržnice i parkove u nedjelju pošto su zatvoreni barovi i restorani.

"Ne samo da ne štitite sebe, a posljednji događaji pokazali su da nitko nije siguran, čak ni mladi, nego ne štitite ni druge", rekao je

Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija.

Po njegovim riječima, nijedna francuska tvrtka neće biti izložena riziku da propadne. Obećao je i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

"Nijedno preduzeće, malo ili veliko, neće propasti", poručio je francuski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije