Florida: U potpunosti srušen Champlain Towers South

0
Radiosarajevo.ba
Florida: U potpunosti srušen Champlain Towers South
Foto: EPA-EFE / Champlain Towers South na Floridi

Oblak bijele prašine dizao se iznad srušenih ostataka Champlain Towers South.  

Razlog za to je odluka i procjena inženjera da zgrada nije dovoljno sigurna da bi se u njoj mogla nastaviti potraga za preživjelim osobama, piše Usatoday.com.

U blizini zgrade s 12 spratova, mogle su se čuti serije brzih eksplozija  za razliku od zvuka obližnjih proslava vatrometa u kojima su stanovnici Floride slavili Dan nezavisnosti SAD-a.

Za svega nekoliko trenutaka, dio zgrade srušen je na zemlju. 

Odluka da se krene s rušenjem ostatka Champlain Towers South došla je u subotu.

Službenici i ekipe zadužene za potragu i spašavanje u ruševinama ovog objekta bojali su se kako bi se oštećena struktura mogla srušiti i izazvati nove žrtve.

Naime, područje Južne Floride očekuje dolazak tropske oluje Elsa u utorak. Kako pišu američki mediji, oluja bi mogla da donese snažne vjetrove na jugu te zemlje. 

Nakon rasčišćavanja terena, spasioci bi mogli početi ulaziti u dijelove podzemne garaže što je od posebnog interesa. Potvrdu da je toranj demoliran na Twitter profilu objavila je i policija oblasti Miami-Dade.

Ipak, spasitelji se nadaju kako će nakon rušenja prvi put dobiti pristup dijelovima garaže koji su u fokusu interesa.  Navode kako bi eventualne praznine unutar te ruševine mogle biti utočište preživjelih.

Podsjećamo, gradonačelnica Miami-Dade okruga na Floridi Daniella Levine Cava naglasila je kako je od urušavanja objekta u mjestu Sufrside prošlo 11 dana.

Dodala je kako se na listi nestalih nalazi 121 osoba a potvrđeno je 24 mrtvih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije