Finska ukida vanredne ovlasti parlamenta

Radiosarajevo.ba
Finska ukida vanredne ovlasti parlamenta
Foto: EPA-EFE / Finska ukida izvanredne ovlasti parlamenta zbog koronavirusa

Finska povlači zakon o vanrednim ovlastima koji je parlament usvojio u martu kako bi se nosio s koronavirusom, s obzirom na to da je stopa zaraze usporila te da posebne mjere više nisu potrebne, rekla je danas premijerka. 

Sanna Marin kazala je da više ne postoje zakonski razlozi da vlada zadrži izvanredne ovlasti i da će izvanredno stanje završiti danas u ponoć. 

"To ne znači da je prijetnja širenja virusa završena", rekla je Marin, prenose agencije.

Dvadeset i šest pacijenata zaraženih COVID-19 je hospitalizirano, a samo je jedna osoba u intenzivnoj njezi u ponedjeljak u Finskoj, rekla je vlada.

Sanna Marin - undefined

Foto: EPA-EFE: Sanna Marin

Dodala je da je bilo 15 do 25 novih slučajeva dnevno tokom nekoliko sedmica, zbog čega je ukupan broj zaraženih pacijenata dosegao brojku od 7.104.

"Zakon o izvanrednim ovlastima, koji građanima ograničava 'osnovna prava', apsolutno ne može ostati na snazi duže nego što je to potrebno", rekla je ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson.

Marin je rekla da će određena ograničenja, kao ono koje restoranima nalaže da skrate radno vrijeme tokom večernjih sati i ono o broju gostiju unutar restorana, ostati na snazi, no da će se provoditi redovnim zakonima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije