Finska nudi besplatni online AI kurs svima na svijetu

Radiosarajevo.ba
Finska nudi besplatni online AI kurs svima na svijetu
Foto: Pixabay.com / AI - impresivno i zastrašujuće

Prošle godine Finska je pokrenula besplatni online kurs za umjetnu inteligenciju s ciljem educiranja svojih građana o novoj tehnologiji. Sada, kao božićni poklon svijetu, evropska nacija program u trajanju od šest sedmica stavlja na raspolaganje svima, piše The Verge.

Strogo govoreći, to je poklon za Evropsku uniju. Finska je odlučila svoj kurs prevesti na svaki jezik EU kao dar građanima, te kako ne postoje nikakva geografska ograničenja oko toga ko može krenuti na kurs, tako da zaista to ide u korist svijeta.

Kurs se sigurnim pokazao u Finskoj, gdje se prijavilo više od 1 posto nordijske države od 5,5 miliona građana. Kurs pod nazivom Elementi AI trenutno je dostupan na engleskom, švedskom, estonskom, finskom i njemačkom jeziku.

Besplatni online kurs za umjetnu inteligenciju - undefinedScreenshot: Besplatni online kurs za umjetnu inteligenciju

Već postoji dosta web mjesta za ljude koji žele naučiti osnove AI, izvrsno je dizajniran, nudi kratke testove na kraju svakog odjeljka i pokriva niz tema, od filozofskih implikacija AI-ja do tehničkih predmeta kao što je Bayesova vjerovatnoća.

Kurs se završava nakon šest sedmica, a svaki odjel traje između pet i 10 sati. Finska vlada saopćila je da je prvobitno dizajnirala kurs kako bi svojim građanima dala prednost u AI.

Megan Schaible iz tehnološke konsultantske kompanije Reaktor, koja je pomogla u dizajniranju kursa, rekla je da je motivacija "dokazati da AI ne treba ostati u rukama nekolicine elitnih programera."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije