Finska otkrila novi način ratovanja Rusije: Tvrde da su napadnuti 11 puta bez ispaljenog metka

1
Radiosarajevo.ba
Finska otkrila novi način ratovanja Rusije: Tvrde da su napadnuti 11 puta bez ispaljenog metka
Foto: EPA-EFE / Moskva

Nakon što su Finci zabilježili nevjerovatnih 11 pokušaja provala u svoje vodotornjeve i postrojenja za obradu vode na južnoj obali, u gradovima Porvoou i Helsinkiju, pojavilo se ozbiljno pitanje: da li je to sve slučajno ili im Rusi pokušavaju otrovati vodu u najnovijem modelu hibridnog ratovanja?

Odnosi Finske i Rusije, koji su narušeni nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, postali su još gori otkako se lani Finska pridružila NATO-u, a ruski predsjednik Vladimir Putin stavio ih je na listu 'neprijateljskih država' i zaprijetio posljedicama.

Iako finske vlasti dosad nisu uhapsile nijednog osumnjičenika niti mogu sa sigurnošću reći da se radi o ruskim nemilitantnim akcijama provaljivanja u vodna postrojenja, mogao bi to biti primjer tzv. agresije u sivoj zoni, piše Foreign Policy. Naime, uljez bi mogao vodu pretvoriti u izvor bolesti, a osim toga, samim provalama, već izazvati nacionalnu destabilizaciju, paniku i zabrinutost javnosti za sigurnost vode iz slavine.

Viktor Orban: "Azija će biti dominantno središte svijeta"

Viktor Orban: "Azija će biti dominantno središte svijeta"

"Odličan je to primjer nemilitantne agresije koju je Rusija usavršila. Kao i koordinirana sabotaža za rušenje francuske željezničke pruge neposredno prije početka Olimpijskih igara", pišu.

Ipak, iako osumnjičenih zasad nema, kako kažu finski stručnjaci, malo je vjerovatno da su provalnici obični kriminalci.

Rusija otvoreno prijeti još jednoj europskoj zemlji: 'Suprostavit ćemo vam se svim mjerama'

Rusija otvoreno prijeti još jednoj europskoj zemlji: 'Suprostavit ćemo vam se svim mjerama'

"Ovo nisu vrste provala koje bi kriminalci počinili", rekao je umirovljeni general bojnik Pekka Toveri, bivši šef finske vojne obavještajne službe koji je sada član Evropskog parlamenta.

Prema njemu, za obične lopove krađa bi tehnologije na nekim drugim mjestima bila puno lakša. A za ekološke ekstremiste lakše bi bilo organizovati javni protest, nego provaljivati pod okriljem mraka. Teroristi, pak, opet trebaju publicitet.

"Kompanije za pročišćavanje vode rekle su da provale nisu normalna situacija i zbog toga su ljudi zabrinuti", rekao je Toveri. "A jedan od ciljeva ruske agresije sive zone je stvaranje straha. Nemamo dokaza koji pokazuju ko stoji iza ovih akcija, ali naravno da u špekulacijama prst pokazuje na istok".

Šta se dešava? Ruski avion ušao u zračni prostor Finske - velike optužbe na račun Vladimira Putina

Šta se dešava? Ruski avion ušao u zračni prostor Finske - velike optužbe na račun Vladimira Putina

Kad su Finska i Švedska ušle u NATO, Kremlj je prijetio posljedicama. Dosad se zna da Rusi provode kibernetičke napade na bolnice i logistiku, a od prošle godine počeli su dovoditi veliki broj migranata na finsku granicu tako da je Helsinki morao potpuno zatvoriti prijelaze. Osim toga, Rusi su - nagađa se - bili uključeni u misterioznu sabotažu dvaju podmorskih kabela i jednog cjevovoda u švedskim, finskim i estonskim vodama, također prošle jeseni.

Prema informacijama policije, ukupno je zabilježeno 11 pokušaja provale u finske vodotornjeve i postrojenja za obradu vode. Provale su počele u Porvoou, gradu na južnoj obali, nastavile se u općini Sipoo, blizu Helsinkija, također na južnoj obali Finske, gdje su napadači pokušali provaliti u postrojenje za vodu dvije noći zaredom. Južna obala Finske inače je mirno područje, ali se nalazi blizu Finskog zaljeva, prolaza za brodove iz i za Sankt Petersburg što ulijeva dodatne sumnje.

Provale zasad nisu bile ozbiljne i nisu ciljale najkritičnija mjesta, koja su bolje osigurana, informacija je finskih službi. Provlanici nisu došli do osjetljivih dijelova u postrojenjima za vodu i vodotornjevima, ali je i dalje sumnjivo da su se ti napada sada intenzivirali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije