Ruski mediji tvrde da će Kremlj rasporediti nuklearne balističke rakete blizu finske granice

0
Radiosarajevo.ba
Ruski mediji tvrde da će Kremlj rasporediti nuklearne balističke rakete blizu finske granice
Foto: EPA-EFE / Raketni sistem Iskander

Ruski Mediji su prenijeli da je Rusija poslala mobilni balistički raketni sistem Iskander u blizini granice sa Finskom.

Navodi se da je ovaj potez odgovor na finsko priključivanje NATO savezu

Šta je Iskander i koje su njegove mogućnosti?

9K720 Iskander-M, poznat pod NATO kodnim imenom SS-26 Stone, mobilni je sistem balističkih raketa kratkog dometa koji je u središtu moderne precizne udarne sposobnosti Rusije.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Prvotno razvijen u 1970-ima kao zamjena za Scud-B, program je ubrzan kako bi zamijenio SS-23 Spider, kojeg je Moskva povukla iz uporabe 1988. godine zbog ograničenja propisanih Sporazumom o raketama srednjeg dometa (INF).

Pušten u operaciju 2006. godine, Iskander može nositi konvencionalne i nuklearne bojeve glave težine do 1.500 funti. Američki magazin Newsweek Njegove rakete mogu putovati brzinom do sedam puta brže od zvuka i doseći visinu od veću od 45 kilometara.

Prema udruženju za zagovaranje proturaketne obrane (MDAA), sistem koristi manevrirajuće reentrada vozilo (MaRV) i mamce kako bi porazio sisteme obrane.

Prvi put testiran u borbenim uvjetima 2008. godine tokom Rusko-gruzijskog rata, Iskander može koristiti konvencionalne bojeve glave poput klaster bojevih glava, eksploziva na osnovi goriva i zraka, bunker-bustere i bojeve glave za elektromagnetski impuls (EMP).

MDAA je opisala Iskander kao "oružje izbora Moskve kada prijeti Europi", dodajući kako je 2012. godine Moskva izjavila da bi ga mogla koristiti za ciljanje sistema proturaketne obrane u Europi, uključujući prijetnju da će neke od raketa rasporediti u ruski enklav Kalinjingrad koji graniči s baltičkim državama.

Royal United Services Institute (RUSI) je naveo u procjeni u kolovozu 2022. godine da Iskanderi pružaju "značajne mogućnosti" ruskoj vojsci i da su korišteni u taktičkim operativnim udarima u njenom punom invazivnom napadu na Ukrajinu.

"Dalje, njihova uloga u podršci ruskog ne-strateškog nuklearnog arsenalu znači da oni nisu samo sposobnost oblikovanja rata, već potencijalno ključni za strategije za prekid rata", izjavio je londonski think tank.

Iskanderi su dodijeljeni Ruskim raketnim brigadama, koje su odvojene od Strateških raketnih brigada koje koriste kopnene strateške rakete zemlje, rekao je RUSI. Ove brigade podržavaju kopnene trupe operativno-taktičkim preciznim udarima, a barem jedna brigada dodijeljena je svakom vojnom okrugu Rusije.

Iskander sistem vjerovatno će biti ključan za pokušaj Moskve da upravlja eskalacijom "ili ciljanjem kritične infrastrukture širom Europe konvencionalnim preciznim udarima ili prijetnjom korištenja ne-strateškog nuklearnog oružja", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije