Fauci: Povratak u normalno? Možda do kraja 2021.

Hina
Fauci: Povratak u normalno? Možda do kraja 2021.
Foto: EPA-EFE / Anthony Fauci

Dr. Anthony Fauci, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, u petak je rekao da se Amerika iz noćne more koronavirusa u normalan život neće vratiti do dugo u 2021. jer će biti potrebni mjeseci za vakcinisanje većeg dijela stanovništva.

Fauci, 79-godišnji imunolog, rekao je da i dalje očekuje da će vakcina biti dostupna početkom 2021. godine.

"Ako govorite o normalnosti prije COVID-a, to će biti dobrano u 2021, možda čak prema kraju 2021", rekao je televiziji MSNBC.

"Dok mobilizirate distribuciju vakcine i vakcinirate i zaštitite većinu stanovništva to neće biti prije kraja 2021. godine."

Zatvoreni prostor

Također je izrazio zabrinutost zbog otvaranja zatvorenih dijelova restorana kada postane hladnije.

"Biti u zatvorenom prostoru apsolutno povećava rizik", rekao je Fauci.

"Zabrinjava me kada vidim da počinju aktivnosti u zatvorenim prostorima a to postaje sve neizbježnije kako ulazite u jesen i zimu."

U srijedu je guverner države New York Andrew Cuomo dopustio njujorškim restoranima da od kraja septembra ponovno počnu služiti hranu u svojim zatvorenim prostorima.

Diljem SAD-a polako se počinju otvarati restorani, teretane, kina, pozorišta, frizerski i kozmetički saloni.

40 hiljada dnevno

Izvještaj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdilo je da je među zaraženima dvostruko više onih koji su tokom dvije sedmice prije testiranja bili u restoranu nego u općoj populaciji.

Fauci upozorava da ljudi trebaju posebno oprezni tokom jesenskih i zimskih mjeseci kako bi se zaštitili od virusa.

U SAD-u je u četvrtak zabilježeno 35200 novih slučajeva zaraze infekcijom COVID-19, po podacima sveučilišta Johns Hopkins. Novi koronavirus zarazio je više 6.390.000 Amerikanaca i do sada je povezan s gotovo 192.000 smrtnih slučajeva u SAD-u.

"Dostižemo nivo od oko 40.000 slučajeva zaraze dnevno i oko 1000 smrtnih slučajeva", napomenuo je Fauci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije