! / Europska unija otvara granice za sve koji su primili obje doze vakcine

19. 05. 2021. u 12:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Oni koji su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa, odnosno jednu dozu vakcine Johnson&Johnson, uskoro će moći slobodno da putuju po EU. Europska unija odlučila je da će otvoriti granice svim putnicima koji su završili proces vakcinacije protiv koronavirusa, pišu svjetski mediji.

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.

“Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastaviće pregovore u četvrtak”, saopćili su iz portugalskog predsjedništva EU.

Digitalni certifikat mogao bi da otvori više zemalja EU za putovanja unutar Unije krajem juna, čak i dok traje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutno na snazi kada su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA