Evo u kojoj zemlji nakon 14 mjeseci prvi put nema smrtnih slučajeva

0
Radiosarajevo.ba
Evo u kojoj zemlji nakon 14 mjeseci prvi put nema smrtnih slučajeva
FOTO: EPA / Ublažavanje mjera

U Engleskoj, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj jučer nije bilo smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Boris Johnson je potvrdio da će Engleska nastaviti s ukidanjem dodatnih ograničenja naredne sedmice.

Engleska će od 17. maja, zahvaljujući povoljnim podacima o broju novozaraženih i vakcinisanih, dodatno ublažiti ograničenja uvedena zbog koronavirusa i, između ostalog, dopustiti okupljanja po kućama, objavila je jučer britanska vlada, piše Sky News.

Ta je zemlja u procesu postepenog ukidanja mjera lockdowna u skladu s planom od četiri koraka objavljenim u februaru.

U trećoj fazi plana, kako je najavljeno, građanima će prvi put nakon više mjeseci biti dopušteno da se sastaju u zatvorenim prostorima u grupama do šest osoba ili dva cijela kućanstva.

Barovi i restorani će također prvi put nakon više mjeseci pod određenim pravilima smjeti usluživati posjetitelje u zatvorenim prostorima. S aktivnostima će moći krenuti i druga mjesta za zabavu u zatvorenim prostorima i sportski objekti.

Ured premijera Borisa Johnsona objavio je da su u odluci da se krene u treću fazu popuštanja mjera uzeti u obzir posljednji podaci o vakcinisanima, smrtnim slučajevima, broju novozaraženih i hospitalizacijama te rizicima od novih sojeva koronavirusa.

"Podaci pokazuju ono što smo već znali, nećemo dopustiti da nas virus pobijedi. Plan se nastavlja kako je predviđeno, naš uspješni program vakcinisanja se nastavlja, više od dvije trećine odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu sada je dobilo prvu vakcinu te sada možemo očekivati oprezno, ali nepovratno otvaranje", izjavio je Johnson.

Podsjetimo, vlada je prošle sedmice već potvrdila da će se 17. maja dopustiti i međunarodna putovanja, no uz stroga ograničenja, osim za nekoliko zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije