Evo kako bi mogao da izgleda kraj pandemije

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako bi mogao da izgleda kraj pandemije
Foto: EPA / Stručnjaci predviđaju kako bi pandemija mogla izgledati

Pandemija koronavirusa još će potrajati.

Malo je vjerovatno da će Sjedinjene Države, a kamoli svijet, moći u potpunosti eliminirati koronavirus, piše CNN.

Ali doći će dan kada više neće biti pandemija, kada slučajevi više neće izmicati kontroli, a bolnice neće biti izložene velikom riziku od pretrpanosti pacijentima. Mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti koronavirus ponašati kao sezonska gripa.

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Ali manje je jasno kako i kada će se to dogoditi.

"Ne postoje jasna mjerila koja bi mogla reći da je nešto epidemija ili pandemija. Sve je to u očima promatrača i to je dio problema", kaže za CNN dr. Arnold Monto, profesor epidemiologije na Univerzitetu Michigan i vršitelj dužnosti predsjednika Savjetodavnog odbora za vakcine i srodne biološke proizvode američke Uprave za hranu i lijekove.

"Dakle, sve se ovo ne temelji na pravilima. Obično se temelji na onome šta morate učiniti da kontrolirate izbijanje i širenje", rekao je Monto. "Ono što je u slučaju epidemije koronavirusa drugačije je da su vakcine mnogo učinkovitije od onoga što obično vidimo", dodaje.

Dobra vijest prema Montu je moć vakcine. Loše vijesti dolaze sa sposobnošću virusa da se mijenja i razvija. "Niko ne može predvidjeti kako bi budućnost COVID-19 mogla izgledati - a pojava varijanti koronavirusa, poput delte, pomaknula je putanju", rekao je.

"Kako su se pojavile varijante - ja to zovem parada varijanti - sada vidimo mnogo opsežniji prijenos i mnogo ujednačenije širenje na globalnom niovu. To otežava proglašenje kraja pandemije", rekao je Monto. 

Endemska faza

Monto i drugi čelnici javnog zdravstva predviđaju da bi svijet u budućnosti mogao pratiti širenje SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, na način sličan onome na koji se prati sezonska gripa.

"Nemamo pojma hoćemo li vidjeti takav sezonski obrazac sa SARS-CoV-2, ali nas to podsjeća da se većina naših respiratornih virusa počinje ponašati kao sezonski događaji", rekao je Monto.

CDC preporučuje da se gotovo svi stariji od 6 mjeseci vakcinišu protiv gripe svake godine. No tokom sezone gripe 2019.-2020. samo se oko polovine tih ljudi - 51.8% - vakcinisalo, prema CDC-u. 

Agencija procjenjuje da je gripa prouzročila oko 12.000 do 52.000 smrtnih slučajeva svake godine između 2010. i 2020. godine.

Koronavirus je do sada u Sjedinjenim Državama ubio više od 750.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije