Europska unija: Spremni smo razgovarati o ukidanju patenata za vekcine

0
Radiosarajevo.ba
Europska unija: Spremni smo razgovarati o ukidanju patenata za vekcine
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Europska unija spremna je razgovarati o američkom prijedlogu za ukidanje prava intelektualnog vlasništva na cjepivo protiv COVID-19 u okviru napora da se što prije riješi kriza uzrokovana pandemijom.

“Europska unija spremna je razgovarati o svakom prijedlogu za rješavanje krize na učinkovit i pragmatičan način. Stoga smo spremni razgovarati i o tome bi kako američki prijedlog o ukidanju prava intelektulanog vlasništva za cjepiva protiv COVID-19 mogao pridonijeti tom cilju”, rekla je je Ursula von der Leyen u govoru u Firenci, javlja Hina.

Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja, koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije bila protiv ideje u ukidanju patenata za cjepiva protiv COVID-19.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata na cjepiva protiva COVID-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošli mjesec primijenjeno je 700 miliona doza cjepiva u svijetu, ali od toga je samo 0,2 posto bilo u siromašnim zemljama.

Von der Leyen je istakla da se proces cijepljenja u Europi znatno ubrzao, da se svake sekunde cijepi 30 Europljana te ponovila da će već u julu biti cijepljeno 70 posto odrasle populacije u Europskoj uniji.

Predsjednica Komisije ističe da je Europa to postigla unatoč činjenici što nije zabranjivala izvoz cjepiva poput drugih.

“Neki mogu reći da su zemlje poput Sjedinjenih Država ili Ujedinjenog Kraljevstva bile brže u početku, ali Europa je postigla ovaj uspjeh i istodobno ostala otvorena prema svijetu. Dok drugi domaću proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, Europa je glavni izvoznik cjepiva u svijetu”, rekla je von der Leyen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije