Europska komisija: Jedinstveno označavanje prehrambenih proizvoda

0
Radiosarajevo.ba
Europska komisija:  Jedinstveno označavanje prehrambenih proizvoda
Foto: Twitter / Biljana Borzan

Europska komisija će 2022. predložiti jedinstveni sistem označavanja za cijelo europsko tržište radi boljeg informisanja građana i borbe protiv pretilosti i povezanih bolesti.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan je na konferenciji o obaveznim oznakama hranjivosti na prednjoj strani pakovanja hrane i pića koje EU planira uvesti navela kako je zbog nezdrave prehrane, uglavnom od srčanih bolesti i raka, u EU 2017. umrlo više od 950 hiljada ljudi, a Hrvatska stoji puno gore od prosjeka.

"Nove oznake će pomoći kupcima da na policama lakše nađu zdravije proizvode, na primjer da među 10 pakiranja kukuruznih pahuljica izaberu one hranjivije", kazala je te dodala kako oznake moraju biti uočljive, lako razumljive i temeljene na naučnim saznanjima, piše Hina.

Hrana specifikacija ilustracija - undefined

FOTO: Facebook: Hrana specifikacija ilustracija

Borzan je podsjetila i kako je nedavno istraživanje Eurobarometar pokazalo da se 82 posto ispitanika u Hrvatskoj potpuno ili uglavnom slaže s tvrdnjom kako bi trebao postojati jedan logo koji bi signalizirao da je hrana zdrava i održiva.

Na konferenciji je istaknuto i kako je jedan od osam sistema oznaka koji se trenutno na dobrovoljnoj bazi upotrebljavaju u EU i koje razmatra Europska komisija hrvatski "Živjeti zdravo".

Garantiranim pečatom "Živjeti zdravo", kako je navela, trenutno je obilježen 281 proizvod, što očito nije kritična masa proizvoda da ih počnu ljudi na policama prepoznavati, ali se radi na tome.

Kada potrošač na proizvodu vidi zeleni oblačić, to je poruka da je taj proizvod u svojoj kategoriji zadovoljio najviše kriterije, pojasnila je te dodala kako to ne znači da drugi nisu dobri, već da je ovaj bolji od ostalih.

Takav žig se proizvodu dodjeljuje na tri godine, a unutar tog vremena može se s vremena na vrijeme, a i ne mora, slučajno odabrani proizvod ponovno testirati, kazala je.

Koraljka Novina Brkić je kazala kako prehrambena industrija ima značajan uticaj na oblikovanje zdravijih životnih navika potrošača. Budućnost proizvodnje hrane kreće se u smjeru zdravijih prehrambenih izbora, a označavanje prehrambenih artikala igra ključnu ulogu na ovom putu jer pruža potrošaču informacije o sastavu, trajanju i načinu čuvanja proizvoda i vodi ga ka zdravijim i održivijim prehrambenim navikama, kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije