Europska metropola se zaključava: Zatvaraju se kafići, obavezan rad od kuće

0
Radiosarajevo.ba
Europska metropola se zaključava: Zatvaraju se kafići, obavezan rad od kuće
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pariz uvodi najviši stepen mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

U glavnom gradu Francuske će dvije sedmice, počevši od utorka, biti zatvoreni svi barovi, dok će restorani morati provoditi nove zaštitne mjere kako bi ostali otvoreni.. 

Ured premijera Jeana Castexa saopćio je da na području Pariza nije primijećen napredak, nakon što su u glavnome gradu prošloge sedmice prihvaćena sva tri vladina kriterija za uvođenje najvišeg stepena mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. 

Na području Pariza rad od kuće sada mora biti na prvom mjestu "više nego ikad", a na fakultetskim predavaonicama ne smije biti popunjeno više od pola njihovih kapaciteta. 

"Te mjere, nužne u borbi protiv širenja virusa, primjenjivat će se dvije sedmice na području Pariza i tri departmana koja ga okružuju", navodi se u saopćenju francuskog premijera. 

Da bi se u gradu provodile mjere najvišeg stepena, broj novozaraženih mora biti veći od 250 na 100.000 stanovnika i 100 na 100.000 među starijom populacijom, dok je najmanje 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi rezervirano za oboljele od koronavirusa. 

Francuska je u nedjelju imala 12.565 novih slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije