Europska država upozorila građane: 'Budite spremni na rat'

1
Radiosarajevo.ba
Europska država upozorila građane: 'Budite spremni na rat'
Foto: X.com / Vojska / Ilustracija

Švedska zvaničnici upozoravaju građane da budu spremniji nego ikad za rat. U maju 2022. Švedska i Finska, poznate po svojoj neutralnosti, najavile su da će se pridružiti NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Dok se Finska zvanično pridružila alijansi u aprilu 2023. godine, kandidatura Švedske naišla je na prepreke. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je navodnu neaktivnost nacije protiv islamofobije, nazivajući to "crvenom linijom". Mađarska je također izrazila zabrinutost zbog članstva Švedske.

Erdogan je kasnije dao odobrenje da se Švedska pridruži NATO-u, iako turska nacionalna skupština tek treba da da zeleno svjetlo. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je krajem prošle godine da njegova zemlja ne žuri da odobri kandidaturu Švedske.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je njemačkoj novinskoj agenciji DPA prošle sedmice da je Švedska učinila sve neophodne ustupke, predviđajući da će ta zemlja biti odobrena kao 32. članica NATO-a do sljedećeg samita, zakazanog za juli u Washingtonu.

Švedski ministar civilne odbrane Carl-Oscar Bohlin uputio je upozorenje građanima u nedjelju, tokom godišnje konferencije u Selenu.

"Utjeha da smo nacija mira postala je opasnija nego ikad“, rekao je Bohlin.

"Mnogi su to rekli prije mene, ali dozvolite mi da to kažem u zvaničnom svojstvu, sasvim jasno: moglo bi doći do rata u Švedskoj.

Bohlin je rekao da njegove riječi nisu imale za cilj da izazovu strah, već da stvore "situacionu svijest".

On je primijetio da su Ukrajinci vjerovatno mislili da su njihovi sukobi sa Rusijom stvar prošlosti sve dok predsjednik Rusije Vladimir Putin nije odlučio da nezakonito anektira Krim 2014. godine, a zatim osam godina kasnije pokrenuo invaziju na tu zemlju u punom obimu.

The Guardian o preletu američkih borbenih aviona iznad Banje Luke: Jasna poruka Dodiku i podrška BiH

The Guardian o preletu američkih borbenih aviona iznad Banje Luke: Jasna poruka Dodiku i podrška BiH

Švedski ministar odbrane Pal Jonson izdao je isto upozorenje tokom govora u Selenu u ponedjeljak. On je rekao da ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku pokazuju da je "svijet postao opasniji nego što je bio prije samo godinu dana“.

On je također naveo "neizvesnost“ u vezi sa smjerom kojim će SAD krenuti nakon izbora 2024.

"Ne može se isključiti oružani napad na Švedsku“, rekao je Jonson. "Rat može doći do nas. Ova ozbiljna vremena zahtijevaju jasnoću vizije, sposobnost djelovanja i upornost, jasnoću vizije da bi se shvatilo da cilj Rusije ostaje iskorijenjivanje slobodne Ukrajine i stvaranje 'moć je prava' Europe sa tampon državama", dodao je Pal Jonson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije