The Guardian o preletu američkih borbenih aviona iznad Banje Luke: Jasna poruka Dodiku i podrška BiH

13
Radiosarajevo.ba
The Guardian o preletu američkih borbenih aviona iznad Banje Luke: Jasna poruka Dodiku i podrška BiH
Foto: Ambasada SAD / Američki bombarderi iznad BiH

Prilikom još jednog obilježavanja neustavnog dana RS, političke tenzije podignute su na najveću razinu.

I to ne samo unutar Bosne i Hercegovine. S velikom pažnjom su oči regije, ali i međunarodne zajednice uprte u Banja Luku, jer Milorad Dodik ne odustaje.

Amerikanci su mu u ponedjeljak, 8. januara, poslali jasnu poruku. Njihovi borbeni avioni izveli su vojnu vježbu iznad teritorija Bosne i Hercegovine, tačno na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Prelet američkih borbenih aviona iznad teritorije BiH jedna je od vodećih tema i uglednog The Guardiana.

"Dva američka borbena aviona preletjela su u ponedjeljak BiH u znak podrške zemlji uoči nacionalističke parade u vojnom stilu koju planiraju srpski separatisti u vrijeme visokih tenzija.

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da je let avionima F16 zajednička vježba sa bosanskim snagama, kao i "demonstracija opredijeljenosti SAD" za osiguranje teritorijalnog integriteta BiH u odnosu na "secesionističke aktivnosti".

Mlaznjaci su letjeli iznad Tuzle i Brčkog na sjeveroistoku, ali su se, kako se navodi, mogli čuti u Banjoj Luci, glavnom gradu bosanskih Srba na zapadu, koji će biti u fokusu planiranih komemoracija za utorak povodom obilježavanja 32. godišnjice proglašenja Republike Srpske.

Proslave, koje uključuju paradu paravojnih snaga, gest su prkosa bosanskoj državnosti. Ustavni sud zemlje ih je zabranio kao diskriminatorne prema nesrbima.

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Proglašenje RS u januaru 1992. godine pokrenulo je rat i kampanju etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata, u kojoj je stradalo 100.000 ljudi.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odbacio je letove F16, šaleći se da će oni doprinijeti obilježavanju godišnjice. U govoru uoči praznika, lider separatista je ponovio svoj dugogodišnji stav da je "cilj srpskog naroda srpska država na ovim prostorima", navodi se, između ostalog, u tekstu The Guardiana.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije