EU kupuje dodatnih 150 miliona doza cjepiva, jer djeluju protiv novih sojeva

1
Hina
EU kupuje dodatnih 150 miliona doza cjepiva, jer djeluju protiv novih sojeva
Foto: EPA-EFE / Modernina vakcina

Europska komisija je u utorak aktivirala opciju nabave dodatnih 150 miliona doza cjepiva protiv COVID-19 američkog proizvođača Moderna. 

Revidirani ugovor predviđa mogućnost kupovine cjepiva prilagođenih novim varijantama virusa kao i za uporabu za cijepljenje djece te za jačanje učinka cijepljenja.

Dodatnih 150 miliona doza treba biti isporučeno tokom sljedeće godine, javlja Hina.

"Osigurali smo 150 miliona dodatnih doza cjepiva te fleksibilan ugovor koji nam je potreban za nabavu nove generacije prilagođenih cjepiva, koja su učinkovita protiv novih varijanti virusa", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Zemlje članice mogu prodati doze cjepiva zemljama izvan EU-a ili donirati u sklopu instrumenta COVAX kako bi osigurali pristup cjepivima siromašnijim zemljama širom svijeta.

Europska agencija za lijekove odobrila je u januaru ove godine Modernino cjepivo za upotrebu.

Komisija je s tom kompanijom potpisala dva ugovora, prvi za 160 miliona doza s mogućnošću kupovine dodatnih 80 miliona i drugi za 300 miliona doza, od čega 150 miliona doza kao dodatna opcija.

Europska unija ima potpisane ugovore sa šest farmaceutskih kompanija za oko 4,4 milijarde doza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije