... / Sarajevo: Cjepiva više nema, od sutra se obustavlja vakcinacija u Zetri

18. 06. 2021. u 11:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 321

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno pet osoba od testiranih 422. Od COVID-infekcije se oporavilo 13 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih dvije osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 28 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12.

Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba koji se trenutno liječi u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, nije bilo otpuštenih pacijenata sa liječenja. Kanton Sarajevo danas bilježi 179 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 882 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.606 osoba zaraženih koronavirusom i 51.144 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 30 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 49 PCR uzoraka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktu i u Covid-ambulantama izvršeno 164 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 115 poziva, a obavljeno je i 136 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano blizu 900 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, kao i revakcinisanje zdravstvenih radnika.S obziromna to  da će se danas potrošiti sve preostale vakcine, imunizacija u Zetri će se zaustaviti do slijedeće isporuke vakcina.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)