Lažni rezanci, obojena tuna: Povučeno 3.600 tona hrane, uhapšeno 749 osoba

Radiosarajevo.ba
Lažni rezanci, obojena tuna: Povučeno 3.600 tona hrane, uhapšeno 749 osoba

U okviru istrage Europola zaplijenjeno je 3.600 tona neispravnih namirnica. Istragom se bavio i Interpol, a pokvareno meso, hemijski obojena tuna, lažno mlijeko u prahu, otrovni jogurt ili rezanci s boraksom i formalinom su neki od proizvoda serviranih na tanjirima širom svijeta, navedeno je u saopćenju Europola.

Do sada je od decembra 2017. do marta ove godine, u 67 zemalja zaplijenjeno više od 3.620 tona i 9,7 miliona litara falsificirane ili nestandardne hrane i pića, što je rezultat više od 41.000 provjera sprovedenih u prodavnicama, na aerodromima u morskim lukama ili u fabrikama. Vrijednost ove robe procijenjena je na 55 miliona eura.

"Rezultati akcije pokazuju šta se sve može uraditi kako bi se zaštitili kupci širom svijeta udruženim snagama", rekao je Jari Liku, šef Europskog centra za teški i organizirani kriminal Europola. Nakon četveromjesečne istrage uhapšeno je 749 ljudi, a Europol nastavlja sa akcijama.

Belgija je zatvorila svoju glavnu fabriku za preradu mesa, a supermarketi su povukli mesne proizvode poslije skandala s trulim mesom. Kontrolom su u mesu naminjenom ljudskoj ishrani nađeni dijelovi mesnog otpada i komadi trupa koji se koriste za ishranu životinja, navodi se u saopćenju.

U Španiji su uhapšene četiri osobe, a zatvorena je fabrika koja je pakovala falsificirano mlijeko za bebe namijenjeno Kini. Oduzeto je osam tona tog mlijeka koje nema nikakve hranljive vrijednosti neophodne za život beba.

Riba je posebno istraživana u 11 zemalja i to je prvi put da je bio u pitanju ciljani proizvod. U ovom slučaju riba je hemijski tretirana farbama kako bi umjesto na konzerviranje išla u prodaju kao svježa. 

I Interpol se bavio ovim, te je otkrio 50 kriminalnih mreža koje se bave prevarama s hranom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije