Erdogan u Canakkaleu: Najbolji odgovor Zapadu dat ćemo 16. aprila na referendumu

Anadolija
Erdogan u Canakkaleu: Najbolji odgovor Zapadu dat ćemo 16. aprila na referendumu
/ Anadolija
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske, na centralnoj ceremoniji obilježavanja 102. godišnjice Pomorske bitke kod Canakaklea, izjavio je kako će turski narod Zapadu najbolji odgovor dati 16. aprila.

Tog dana, predviđeno je održavanje referenduma o nizu ustavnih promjena. Erdogan je podsjetio na nedavna dešavanja kada su visokim turskim zvaničnicima onemogućeni susreti s turskom dijasporom u cilju njihovog animiranja za izlazak na referendum. .

”Šta god uradili, ne možete odvratiti ovaj narod sa njegovog puta. Moj narod će najljepši odgovor na ove pogrešne postupke Zapada demokratskim putem dati 16. aprila”, rekao je Erdogan.

U Canakkaleu, na sjeverozapadu Turske postavljeni su temelji mosta Canakkale 1915. i autoputa Malkara-Canakkale.

Premijer Turske Binali Yildirim, njegov zamjenik Numan Kurtulmus, ministar komunikacija, pomorstva i saobraćaja Ahmet Arslan te drugi zvaničnici položili su kamen temeljac za most preko Dardanela. Ovo je prvi viseći most na Dardanelima, te peti u regiji Marmara, a sastojat će se od šest traka, po tri u svakom pravcu.

Planirano je da Most Canakkale 1915. bude otvoren 2023. godine, kada će biti obilježena 100. godišnjica osnivanja Republike Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije