Erdogan: Povlačenje Amerikanaca iz Sirije je pravi potez

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Povlačenje Amerikanaca iz Sirije je pravi potez
Arhiv / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je prošlomjesečnu odluku Donalda Trumpa da povuče američke trupe iz Sirije, ali je kazao kako povlačenje mora biti urađeno pažljivo i s „pravim partnerima“.

U autorskom tekstu za New York Times u ponedjeljak, dan prije planiranog susresta s američkim državnim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, Erdogan je izrazio tursku posvećenost pobjedi nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL ili ISIS) i „drugim terorističkim grupama“ u Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans.

„Predsjednik Trump je napravio pravi potez kada je pozvao na povlačenje iz Sirije. Povlačenje SAD-a, međutim, mora biti pažljivo isplanirano i izvedeno u saradnji s pravim partnerima kako bi se zaštitili interesi SAD-a, međunarodne zajednice i sirijskog naroda“, napisao je turski lider.

U iznenadnoj objavi, Trump je 19. decembra kazao kako je ISIL pobijeđen u Siriji i objavio povlačenje 2.000 vojnika iz države.

Taj potez je izazvao brojna pitanja i izgledao kao najava brzog povlačenja iz Sirije što je alarmirao saveznike kao što su Francuska i Velika Britanija koji su upozorili da ISIL nije poražen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije