Recep Tayyip Erdogan: Neophodni zajednički koraci islamskih zemalja

Radiosarajevo.ba
Recep Tayyip Erdogan: Neophodni zajednički koraci islamskih zemalja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako muslimani neće uspjeti prevazići svoje probleme i poteškoće sve dok ne uspiju biti jedinstveni sa svojim različitostima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se danas u svom obraćanju drugog i posljednjeg dana Samita šefova država Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, osvrnuo na probleme u islamskom svijetu, te na to šta je potrebno da oni budu prevaziđeni.

“Istanbulski samit organizovali smo pod sloganom ‘zajedništvom i solidarnošću za pravdu i mir.' Bez zajedništva i solidarnosti nemoguće je izgraditi pravdu i mir. Naše razumijevanje jedinstva moramo formirati na principu ‘jedinstvo u mnoštvu’. Sve dok ne uspijemo biti jedinstveni sa našim različitostima, kao muslimani nećemo uspjeti prevazići naše poteškoće”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Žalosna je činjenica da se nasljednici civilizacije koja se temeljila na miru i pravdi, danas pominju u kontekstu građanskih ratova, oružanih i sektaških sukoba i terorizma. Ako pažljivo posmatramo, koja su danas naša tri najveća problema? To su sektaštvo, rasizam i terorizam”.

Kazao je kako ova tri problema ozbiljno slabe islamski svijet i bivaju razlogom prolijevanja krvi. 

“Kada su u pitanju sekte, mi nismo niti od šiitske niti od sunitske vjere, to je nešto sasvim drugo. Naša jedina vjera je islam. Ja sam musliman. Ovo drugo može biti neki put i to ćemo postovati, ali nećemo dozvoliti da se pravi rasprava oko islama. Nećemo tražiti nove puteve niti imati ulogu u izazivanju smutnje”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako su sve zemlje članice OIC-a postigle dogovor da će se boriti protiv svih terorističkih organizacija i zločinačkih mreža koje iskorištavaju islam.

Erdogan je također izrazio zadovoljstvo jer je pozitivno prihvaćena inicijativa Republike Turske o osnivanju Centra za policijsku saradnju i koordinaciju.

“Kako bi stali ukraj islomofobiji, pritisku, nasilju i drugim negativnostima koje se osjete u regijama gdje su muslimani manjina, neophodno je da islamske zemlje prave zajedničke korake”, poručio je Erdogan. 

Erdogan je također kazao kako islamske zemlje ujedinjene trebaju da se bore protiv nasilja nad muslimanskim manjinama u svijetu, te je pozvao na formiranje zajedničkog Crvenog polumjeseca koji bi sačinjavalo svih 56 zemalja članica OIC-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije