Erdogan: Turska neće prestati dizati svoj glas protiv mržnje i napada na muslimane

5
AA
Erdogan: Turska neće prestati dizati svoj glas protiv mržnje i napada na muslimane
Foto: Anadolija / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su muslimani najveće žrtve opasnog vala mržnje i netolerancije u svijetu te je poručio kako će Turska i dalje nastaviti dizati glas i štititi prava i interese potlačenih i ugroženih naroda i zajednica.

“Dok su još uvijek svježe rane brojnih zločina počinjenih od Bosne do Arakana, od Turkistana do Iraka i Sirije, od Novog Zelanda do Palestine, naše rane iznova krvare zbog stalnih vijesti o novim napadima.

Historija neće nikada oprostiti onima koji su okrenuli leđa i migrante ostavili da umiru na moru. Posljednji napad u Kanadi je najočitiji primjer dokle su dosegli valovi te mržnje i netolerancije prema muslimanima“, kazao je Erdogan.

Erdogan je tokom obraćanja parlamentarnom zastupničkom klubu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) najoštrije osudio nedjeljni napad u kojem su u kanadskom Ontariju ubijena četiri člana muslimanske porodice, a jedan devetogodišnjak ranjen te je uputio poruke sućuti.

“Na način na koji je smo otvorili svoja vrata i zbrinjavanjem izbjeglica ispunili svoju humanitarnu obavezu, kao Turska nećemo prestati dizati svoj glas protiv mržnje i napada na muslimane u svim dijelovima svijeta“, poručio je Erdogan.

Ističući kako će Turska svom snagom i dalje govoriti da je svijet veći od pet stalnih sila u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, Erdogan je poručio da će Turska nastaviti braniti prava i interese svih potlačenih i ugroženih zajednica u cijelom svijetu.

Turska od saveznika iz NATO-a očekuje samo da poštuju njen suverenitet 

On je kazao da već u ponedjeljak ide na samit lidera NATO-a u Briselu i da će na tom skupu razgovarati o svim aktuelnim temama, a da će se na marginama samita sastati sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom te liderima Litvanije, Njemačke, Velike Britanije i Grčke.

“Turska je najvažnija članica NATO-a i u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze koje proizilaze iz članstva. Od drugih saveznika iz NATO-a očekujemo samo jedno, a to je da u kontekstu dešavanja u našoj regiji poštuju naša prava, suverenitet i osjetljivost na sigurnosna pitanja.

Svim sagovornicima ćemo ponoviti našu odlučnost na tom polju, a ponovit ćemo i naše ponude za saradnju u borbi protiv terorizma i provedbe hitnih humanitarnih akcija u kriznim područjima“, kazao je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije