Erdogan: Najviši vrh Saudijske Arabije kriv za ubistvo novinara

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Najviši vrh Saudijske Arabije kriv za ubistvo novinara
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obećao je otkriti “golu istinu” o zavjeri Saudijske Arabije u ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

“Saudijski tim uključujući generale bio je umiješan u ovu operaciju”, rekao je u svom govoru Erdogan u Parlamentu Republike Turske, prenosi ugledni list The New York Times.

Erdoganov govor je manje-više bio očekivan i došao je nakon dvije sedmice pomno orkestriranih curenja informacija od medija u Turskoj koji su pisali o umiješanosti najviših nivoa vlasti Saudijske Arabije u ubistvo novinara, ocjenjuje američki list.

Saudijska Arabija i Turska su regionalni rivali i činjenica da je Khashoggi ubijen u diplomatskoj zgradi Saudijske Arabije dodao je novu intrigu i kompleksnost cijelog slučaja. To je upravo ono o čemu je Erdogan i govorio.

Ovo ubistvo koje je možda počinjeno u zgradi konzulata, koja se smatra teritorijom Saudijske Arabije, ali je u granicama Turske”, rekao je Erdogan i pozivajući se na Bečki konvenciju u kojoj se navodi “da se ubistvo ne može sakriti iza nekakvog diplomatskog imuniteta”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije