Erdogan: Ako nam neprijatelj sruši jednu letjelicu, imamo drugu, treću, četvrtu

Anadolija
Erdogan: Ako nam neprijatelj sruši jednu letjelicu, imamo drugu, treću, četvrtu
U Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari održana je promocija razvojnog plana Turske, a prisutnima se obratio i turski predsjednik Erdogan.

On je istakao da je aktuelna turska vlast u proteklih 15 godina napravila historijske razvojne iskorake i opravdala povjerenje naroda.

Ukazujući na proces globalizacije u svijetu, Erdogan je kazao kako on nudi zemljama velike razvojne prilike, ali sa sobom nosi i velike izazove i rizike.

Erdogan je također kazao kako će narodi koji ne kreiraju vlastite planove za budućnost lako postati dio tuđih planova, a za šta postoji pregršt primjera u aktuelnim dešavanjima u regiji i svijetu.

"Svjesni smo da Turska nije najbogatija zemlja u regiji kada je riječ o prirodnim resursima. S druge strane, imamo jaku poziciju kada je riječ o znanju, tehnologiji i industrijalizaciji. Sada nam je potrebo jačanje proizvodnje razvojem visoke tehnologije i to bez zapostavljanja faktora održivosti", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da Turska treba doći u poziciju da proizvodi vlastite bespilotne tenkove i najavio da će to i uraditi u narednom periodu.

"Evo već imamo bespilotne letjelice iz vlastite proizvodnje, a da to nemamo morali bismo razmišljati o posljedicama u slučaju pada neke letjelice. Međutim sada o tome ne razmišljamo i nije nam problem ako nam neprijatelji sruše jednu letjelicu jer smo napravili drugu, treću, četvrtu", poručio je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije