Naučnica o novoj varijanti koronavirusa: Nisam osoba koja potiče strah, ali...

0
Radiosarajevo.ba
Naučnica o novoj varijanti koronavirusa: Nisam osoba koja potiče strah, ali...
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Epidemiologinja Katelyn Jetelina, docent u Školi za javno zdravstvo u kojoj se nalazi i njen istraživački laboratorij, na svom Facebook profilu objavila je tekst vezan za COVID-19, tačnije o soju B.1.526, inačici koja je prvi put otkrivena u New Yorku.

"Još nemamo puno informacija o B.1.526. Zasad postoje samo dvije studije (koje još nisu niti recenzirane), ali obje govore istu priču. Dakle, B.1.526 je privukao našu pažnju. To je ono što znamo...

Otkrivanje

-B.1.526 prvi je put otkriven u New Yorku u novembru
-B.1.526 otkriven je pomoću novog računalnog programa koji su znanstvenici Caltecha nedavno izumili. Jedina svrha programa je pronaći uzorke novih varijanti koje su u porastu. Prelazimo iz odbrane u napad (što je sjajna vijest).

Širenje

-Do sredine februara B.1.526 činio je 15 - 27,8% (ovisno o studiji) sekvenciranih uzoraka
-Od kraja decembra do sredine februara zabilježen je "alarmantan porast od 12,3%"

Mutacije

-B.1.526 ima mnogo mutacija na Spike proteinu. Postoje četiri koja se tiču one:
--- E484K: Ovo se također nalazi na B.1.351 (inačica prvi put otkrivena u Južnoj Africi) i P.1 / B.1.1.248 (inačica prvi put otkrivena u Brazilu). Već znamo da ova mutacija smanjuje antitijela iz cjepiva I ne djeluje protiv nekih tretmana antitijelima. Mutacija E484K nastavlja se prikazivati u različitim varijantama širom svijeta (nepovezana), što je pokazatelj da virusu nudi značajnu prednost
--- S477N: Ova mutacija nalazi se u blizini mjesta vezanja više antitijela i povećava infektivnost COVID-19 interakcijom s "vratima" naših stanica (nazvanim ACE2 receptori)
--- D253G: Promjena koju smo već vidjeli kako može "pobjeći" od antitijela
--- A701V: Mutacija također podijeljena s B.1.351

Utjecaj na prijenos i bolest

-Jedno istraživanje pokazalo je da su pacijenti s jednom mutacijom (E484K) bili stariji (58,1 naspram 52,4 godine) i imali su veću vjerovatnoću da će potražiti pomoć Hitne službe ili će biti primljeni u bolnicu (85,9% prema 70,8%) od pacijenata sa starom varijantom.
-Nije bilo razlike u prijemu na JIL ili dužini boravka u bolnici

Poenta

-Nisam osoba koja potiče strah, ali zabrinjavajuće su inačice NY i CA. Drugi je znanstvenik izjavio: "Cjelokupni obrazac mutacija sugerira da je B.1.526 djelomično nastao kao odgovor na selektivni pritisak protutijela." Ovo nije dobro.
-Treba nam još puno studija kako bi se procijenio utjecaj B.1.526 na prijenos, napredovanje bolesti (tj. Prijem i smrtnost) i učinkovitost cjepiva", navela je dr. Jetelina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije