Da li je Johnson & Johnson vakcina djelotvornija od drugih?

4
Radiosarajevo.ba
Da li je Johnson & Johnson vakcina djelotvornija od drugih?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Izvještaj američkih naučnika o jednokratnoj vakcini protiv koronavirusa, pod nazivom Johnson & Johnson, je potvrdio da je sigurna i djelotvorna.

Na dobrom je putu da postane treća vakcina protiv kronavirusa koja je odobrena u Americi i to najvjerovatnije u narednih nekoliko dana, piše BBC.

Ova vakcina bi bila isplativija alternativa od Pfizerove i Moderne, te bi se mogla odlagati u u frižideru, a ne u zamrzivaču.

Belgijska kompanija Janssen, koja je osnovana od strane farmaceutskog giganta, kaže da podaci govore o tome da je ovaj proizvod djelotvoran na sedam simptoma.

Predviđa se da će Gana biti prva država koja će primiti vakcinu protiv koronavirusa kroz inicijativu za podjelu COVAX vakcine.

Kratki dokument objavljen od strane US Food and Drug Administration (FDA), nam daje više detalja od podataka koje je Janssen dostavio regulaciji. FDA je došao do zaključka da Johnson & Johnson vakcina ima bolje predispozicije za otklanjanje simptoma i bolesti.

Podaci pokazuju da je ova vakcina više od 85 posto djelotvornija u prevenciji ozbljnih bolesti, ali i da je samo 66 posto djelotvorna za sve vrste slučajeva, gdje su blaži slučajevi isključeni i to kada je riječ o slučajevima nakon 28 dana od vakcinacije.

Vanjski komitet naučnika će se naći u petak kako bi razmatrali o tome da li bi FDA trebala odobriti vakcinu, uslijed mogućeg porasta dostupnosti vakcina u Americi.

Bijela kuća je zvanično izjavila da administracija naredne sedmice predviđa distribuciju najmanje tri miliona primjeraka Johnson & Johnson vakcina, te da bi trebala dobiti odobrenje od strane FDA.

Kompanija je izjavila da je plan isporuka 20 miliona primjeraka do kraja marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije