EMA odobrila upotrebu Novavaxa, drugačije je od ostalih cjepiva protiv COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
EMA odobrila upotrebu Novavaxa, drugačije je od ostalih cjepiva protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / EMA odobrila upotrebu Novavaxa

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je danas zeleno svjetlo za odobrenje novog cjepiva protiv koronavirusa - Novavax.

Nakon što Europska komisija da službeno odobrenje, Novavax će biti peto cjepivo protiv COVID-19 koje će biti odobreno za upotrebu u Europskoj uniji, javlja Hina.

Europska unija je već potpisala ugovor o kupnji do 200 miliona doza cjepiva.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Novavax koristi konvencionalniju tehnologiju od ostalih cjepiva te se očekuje da će biti posebno korisno u zemljama u razvoju. Novavax i Institut Serum, najveći svjetski proizvođač cjepiva, obavezali su se isporučiti 1.1 milijardu doza COVAX-u, čiji je cilj ravnopravan pristup cjepivima između bogatih i siromašnih zemalja.

Novavaxovo proteinsko cjepivo pokazalo je učinkovitost od 90.4 posto na kliničkim istraživanjima koja su se provodila na oko 30 hiljada ispitanika u SAD-u i Meksiku, piše DW.

Zašto je ovo cjepivo drugačije?

Novavax koristi sličnu tehnologiju kao cjepiva za hepatitis B i hripavac, koja se ne moraju skladištiti na izrazito niskim temperaturama. To bi mu moglo dati logističku prednost, osobito u regijama s manje razvijenom infrastrukturom, piše Hina.

Cjepivo se bazira na genetskom inženjeringu za uzgoj bezopasnih kopija proteina šiljka koji se nalazi na virusu COVID-19 i pomoću kojeg on prodire u stanice. Šiljak se zatim pročišćava i miješa s hemikalijom koja jača imunološki sisitem.

Do sada odobrena cjepiva u EU koriste se novijom tehnologijom. AstraZeneca i Johnson & Johnson koriste virus prehlade za prijenos podataka, a BioNTech-Pfizer i Moderna do sada uglavnom eksperimentalnom mRNA tehnologijom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošle sedmice ovome cjepivu, koje proizvode američka kompanija Novavax i indijski Institut Serum, dala odobrenje za hitnu upotrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije