COVID-19 / Kompanija Novavax u završnoj fazi ispitivanja svoje vakcine

12. 03. 2021. u 08:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vakcina protiv COVID-19 kompanije Novavax Inc bilo je 96 posto efikasno u sprječavanju zaraze uzrokovane izvornom verzijom koronavirusa u kasnoj fazi ispitivanja provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vakcina ima efikasnost od oko 86 posto u zaštiti od zaraznije varijante virusa koja je prvi put otkrivena, a sada prevladava u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Hina.

Vakcina je imala efikasnost od oko 55 posto u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoj Africi, gdje su dobrovoljci bili prvenstveno izloženi drugoj novijoj, zaraznijoj varijanti koja tamo cirkulira i širi se svijetom.

U oba ispitivanja vakcina je bilo 100 posto efikasna u prevenciji teškog oboljenja i smrti.

Rezultati konačne analize ispitivanja u Velikoj Britaniji uglavnom su bili u skladu s privremenim podacima objavljenima u januaru, koji su također pokazali da je vakcina Novavaxa 96 posto efikasna protiv izvorne verzije koronavirusa i oko 86 posto efikasna protiv britanske varijante.

Kompanija očekuje da će te podatke koristiti za podnošenje zahtjeva za odobrenje u raznim zemljama. Nije jasno kada će zatražiti odobrenje u Sjedinjenim Državama ni hoće li američki regulatori tražiti da dovrši ispitivanje koje je ondje u toku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA