Milijarder / Elon Musk otvoreno progovorio o svom zdravstvenom problemu

09. 05. 2021. u 20:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Elon Musk, milijarder, poduzetnik i poslovni čovjek koji stoji iza Tesle i SpaceX-a i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, u američkom je tv-showu “Saturday Night Live” (SNL), otkrio je da ima Aspergerov sindrom.

Musk je kazao da je prva osoba s Aspergerovim sindromom koja vodi taj show, no kasnije se pokazalo da da je prvi gost-domaćin popularnog showa s ovim sindromom ipak bio kanadski glumac Dan Aykroyd 2003.

Inače, Aspergerov sindrom je neurobiološki razvojni poremećaj iz grupe autističnih poremećaja i povezan je sa socijalnim poteškoćama. Češće se javlja kod osoba muškog spola, a prvi simptomi poremećaja mogu se primijetiti već oko treće godine djetetovog života, iako se u većini slučajeva dijagnoza postavlja nešto kasnije, najčešće između pete i devete godine života, piše BBC.

Pojedini stručnjaci predlažu da se osobe s ovim sindromom zapošljavaju na mjestima povezanim s tehnologijom, poduzetništvom ili u ostalim zanimanjima i poslovima za koje su potrebne analitičke vještine.
Poslovni magazin Forbes je Muskovo bogatstvo procijenio na 166 milijardi dolara. Veći dio bogatstva je ostvario suvlasništvom u kompaniji Tesla i potpunim vlasništvom nad kompanijom SpaceX.

Nije prvi milijarder koji je vodio show “Saturday Night Live”. Prije njega su se u ovoj ulozi našli bivši američki predsjednik i biznismen Donald Trump, televizijska zvijezda Oprah Winfrey i košarkaš Michael Jordan, a od početka prikazivanja SNL-a sedamdesetih godina emisiju su vodile i ostale slavne ličnosti, poput Adele, Chrisa Rocka, Ringa Starra i Willa Ferrella.
Aspergerov sindrom imali su brojni uspješni poduzetnici.

Među velikim umovima koji su bolovali od ovog sindroma su Albert Einstein i Isaac Newton. Newton je teško govorio, bio je potpuno zaokupljen svojim radom i nezainteresiran za socijalne kontakte, a Einstein je, navodno kao dječak bio samotnjak koji je do sedme godine života opsesivno ponavljao pojedine rečenice. Znakove Aspergera, prema riječima Yishana Wonga, bivšeg kolege i prijatelja Marka Zuckerberga pokazuje i utemeljitelj Facebooka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA