Hm... / Omiljena zagonetka koju Elon Musk postavlja na razgovorima

03. 04. 2021. u 17:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Menadžeri za zapošljavanje koriste zagonetke na razgovorima za posao kako bi znali jeste li sposobni kritički razmišljati.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, poznat je po hladnom i nezainteresiranom držanju prema kandidatima za posao u SpaceX-u.

Bar u početku. Zatim ih baci u razmišljanje sa svojom omiljenom zagonetkom.

Stojite na površini Zemlje. Hodate jednu milju južno, jednu milju zapadno, i jednu milju sjeverno.
Završili ste tačno gdje ste i počeli. Gdje se nalazite?
Odgovor:
Svrha ovakvih pitanja nije da se osjećate glupo, već da vidite kako obrađujete informacije i rješavate složene probleme. Ispitivači provjeravaju vaše analitičke vještine, a jeste li došli do tačnog odgovora je manje važno..
Elon Musk / Arhiva - undefined

Foto: EPA-EFE: Elon Musk / ArhivaOdgovor ove zagonetke je Sjeverni pol ili blizu Južnog pola.
Ako slijedite upute u pitanju, napravili biste trokutastu stazu i završili tamo gdje ste započeli. Krenete li sa Sjevernog pola prema jugu i nakon kilometra prema istoku ili zapadu hodate isto toliko, opet ćete biti na tački koja je kilometar od Sjevernog pola, piše 24sata.

Postoji još jedan mogući odgovor, ali je malo složeniji.
Dotično mjesto je krug s opsegom od jedne milje oko Južnog pola, a vi biste počeli hodati jednu milju sjeverno od njega. Hodat ćete jednu milju južno da biste došli do ovog kruga, prošli put tog milje drugog kruga i vratili se jednu milju sjevernije do svoje početne točke.

U videu pogledajte detaljno objašnjenje:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA