Elon Musk odlučio: Nova tvornica automobila neće se graditi u Kaliforniji

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk odlučio: Nova tvornica automobila neće se graditi u Kaliforniji
Foto: Arhiv / Elon Musk pored Tesla automobila

Nije tajna da izvršni direktor Tesle Elon Musk odavno ne planira graditi novu tvornicu u Kaliforniji za proizvodnju automobila. 

Prošlog je ljeta Musk odabrao Austin u Teksasu kao mjesto za tvornicu vrijednu milijardu dolara koja će proizvoditi Cybertruck, dugo očekivani električni kamionet proizvođača.

I u decembru je potvrdio glasine da se "pokupio" i preselio iz Los Angelesa u državu Lone Star.

Tokom intervjua u četvrtak koji je radio s Joe Roganom u podcastu The Joe Rogan Experience , Musk je rekao kako misli da Austin ima ogroman potencijal, osim što je trenutno "ugostio" samo njega i njegovu novu tvornicu.

"Bit će to najveći grad koji je Amerika vidjela u posljednjih 50 godina, barem - megaboom", rekao je Musk.

Izvršni direktor rekao je da je Tesla odabrao Austin kao mjesto za sljedeću tvornicu automobila u SAD-u, jer "Austin je pomalo poput mini Kalifornije".

Musk je razgovarao sa svojim saradnicima i došao do zaključka da je Austin prvi grad koji bi odabrao kao izbor za gradnju nove tvronice.

Musk je najavio preseljenje u Teksas nakon javnih prepirki 2020. godine s kalifornijskim službenicima u javnom zdravstvu zbog ograničenja COVID-19 koja su privremeno zatvorila Teslin pogon u Fremontu u Kaliforniji.

Sve veći broj poslovnih čelnika i kompanija iselio se iz tradicionalnih čvorišta poput Silicijske doline u Teksas, jer je pandemija prisilila mnoge ljude na rad od kuće.

Krajem prošle godine softverski div Oracle potvrdio je da će preseliti svoje sjedište iz Kalifornije u Austin.

Informacije su potvrdile da se i CEO kompanije Dropbox seli u navedeni grad, a suosnivač kompanije Palantir Joe Lonsdale rekao je da će tamo preseliti i svoju kompaniju za rizični kapital, piše businessinsider.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije