Promjene / Elon Musk više nije izvršni direktor Tesle, sada ima novu funkciju

16. 03. 2021. u 07:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Iz Tesle je stiglo priopćenje koje je zbunilo mnoge, a riječ je o prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) u kojoj se navodi da je Elon Musk tehnokralj te kompanije, a Zach Kirkhorn njen "gospodar novca".

Na kraju te prijave isto tako se navodi da Elon i Zach isto tako ostaju na pozicijama glavnog izvršnog direktora i glavnog finansijskog direktora.

Musk je nedavno izgubio status najbogatijeg čovjeka na svijetu, nakon pada cijena dionica Tesle u februaru. Tesla je u 2020. godini imala apsolutno nevjerojatan rast dionica od preko 600 posto, a stručnjaci to pripisuju Muskovoj viziji dominacije vozila s nula emisija stakleničkih plinova diljem svijeta.

U januaru i februaru 2021. zabilježen je pad Teslinih dionica od 14 posto, a padu je doprinio i požar u tvornici u Freemontu u SAD-u, kao i izvještaji od 450 slučajeva COVID-19 pozitivnih radnika u Tesli tokom decembra 2020. godine.

Musk inače ima reputaciju korporativnog zafrkanta koji često pomiče granice ispravnosti i tradicionalnog imidža izvršnog direktora neke kompanije.

Musku je Twitter zgodan alat za izazivanje novinara i vladinih regulatornih tijela, kao i oglasna ploča za sve - od primjerice nadogradnje softvera za autonomnu vožnju, preko promicanja kriptovaluta pa do skandaloznih objava koje su ga u prošlosti koštale sudskih tužbi ili kazni, piše Zimo.dnevnik.hr

Ako vam Tesla iz nekog razloga počinje više zvučati kao jedno od kraljevstava Westerosa, niste jedini.

U međuvremenu, živio Elon Tehnokralj, prvi od svojeg imena i vladar autonomnih vozila.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA