El Pais uznemirio Španiju: Broj umrlih od COVID-a možda je veći i za 60 posto?!

Hina
El Pais uznemirio Španiju: Broj umrlih od COVID-a možda je veći i za 60 posto?!
Foto: EPA-EFE / Bolnica u Madridu

Broj umrlih od infekcije COVID-19 u Španiji mogao bi biti čak 60 posto veći od službene statistike, prema kojoj je umrlo 28.432 ljudi, objavile su u nedjelju novine El Pais.

U službenu brojku spadaju samo osobe kod kojih je utvrđeno da imaju koronavirus, no ne i osobe koje su preminule sa sumnjom na bolest i nisu testirane.

Zbog toga što testiranje nije rašireno, pogotovo u prvoj fazi pandemije, službena brojka može biti manja od stvarnih razmjera pandemije, kao u brojnim drugim zemljama.

Uzimajući u obzir regionalne statistike umrlih, kod kojih je potvrđen koronavirus i kod kojih je postojala sumnja na koronavirus, El Pais je došao do broja od 44.886 smrtnih slučajeva.

Ako je El Paisova procjena tačna, Španija je, iza Velike Britanije, europska zemlja s najviše umrlih od koronavirusa.

Špansko ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Analiza El Paisa otprilike se podudara sa statistikom Nacionalnog epidemiološkog centra i Nacionalnog statističkog centra (INE), koji registriraju koliko je smrtnih slučajeva širom zemlje u usporedbi s prethodnim godinama.

INE je u junu objavio da je prvih mjeseci 2020. zabilježeno 43.495 više smrtnih slučajeva nego u istom razdoblju prethodne godine, iako nisu ustvrdili u kojoj se mjeri ta razlika može pripisati pandemiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije