Eksperti objašnjavaju: Zašto teroristi ostavljaju dokumente na mjestu napada

Radiosarajevo.ba
Eksperti objašnjavaju: Zašto teroristi ostavljaju dokumente na mjestu napada
/ Osumnjičeni Anis Amri (Foto: Bild)
Identifikacijski dokument u kabini kamiona doveo je njemačke istražitelje do Anisa Amrija, kao glavnog osumnjičenog za smrtonosni napad u Berlinu. Na prvi pogled zvuči nevjerovatno.

Nakon što su njemački istražitelji priznali da su greškom uhapsili 23-godišnjeg Pakistanca, njemačka BKA pronašla je u kamionu legitimaciju izdatu na ime Anis Amri.

Ime nije nepoznato njemačkim vlastima, sigurnosne službe pokrajine Nordrhein-Westfalia registrirale su Amrija kao potencijalnu opasnost zbog veza s IS-om.

Naravno, postavljaju se mnoga pitanja, odnosno otkud Amrijeva dokumenta u kamionu?

Namještaljka u režiji njemačkih vlasti? Dokumenti su ispali Amriju u borbi s poljskim vozačem kamiona? Stvarni napadač je podmetnuo Amrijeve dokumente da zavara trag?

Stručnjaci smatraju da je najvjerovatnija mogućnost da je Amri svoje dokumente namjerno ostavio, piše njemački Focus. 

Ovaj pristup nije neuobičajen za teroriste. Tunižanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel, koji je vozio kamion smrti u Nici, namjerno je ostavio pasoš u kamionu. Jedan od atentatora u Parizu u noći 13. novembra 2015. godine ostavio je dokumente u automobilu, baš kao i jedan od napadača na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u januaru iste godine.

Cilj terorista: Žele skinuti svaku sumnju s drugih, odnosno sebe predstaviti kao mučenike.

"Teroristi su narcisoidni. Žele biti vidljivi, svima dokazati da su baš oni izveli napad", objasnio je na Twitteru Ahmed Mansour, stručnjak za terorizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije