Ekonomije EU i eurozone bilježe najveći pad od 1995. godine

Ekonomije EU i eurozone bilježe najveći pad od 1995. godine
Anadolija / Brisel

Bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije (EU) je pod utjecajem globalne pandemije COVID-19 smanjen za 2,7 posto na godišnjem nivou, što je najveći pad od trećeg kvartala 2009. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Statističke agencije EU-a (Eurostat), BDP eurozone također bilježi pad od 3,3 posto u periodu januar-mart u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Iz ove agencije podsjećaju da su upravo u martu zemlje članice EU počele uvoditi opsežne mjere u borbi s pandemijom COVID-19.

Podaci Eurostata također pokazuju da su ekonomije EU i eurozone zabilježile pad od 3,5, odnosno 3,8 posto u prvom kvartalu, na kvartalnoj osnovi.

"Ovo su najveći padovi zabilježeni od 1995. godine", navodi se dalje u saopćenju Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) u martu je porasla na 6,6 posto, objavio je u četvrtak Eurostat.

Prema podacima Eurostata, ovo za je 0,1 posto više u odnosu na prethodni mjesec kada je nezaposlenost u EU iznosila 6,5 posto, a za 0,3 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je iznosila 6,9 posto.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni je u martu također, porasla na 7,4 posto sa 7,3 posto iz prethodnog mjeseca.

U saopćenju Eurostata se navodi da je u martu broj nezaposlenih u EU iznosio 14,14 miliona, uključujući 12,16 miliona u eurozoni. Broj nezaposlenih je na mjesečnom nivou povećan za 241.000 u EU i 197.000 u eurozoni.

Najniže stope nezaposlenosti su zabilježene u Češkoj (2 posto), Holandiji (2,9 posto) i Poljskoj (3 posto), a najviše nezaposlenih je u Grčkoj sa stopom nezaposlenosti od 16,4 posto i Španiji 14,5 posto. Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je iznosila 6,8, a u Sloveniji 3,8 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije