Italija odobrila aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih: Evo kako funkcionira

Radiosarajevo.ba
Italija odobrila aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih: Evo kako funkcionira
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nakon Australije, italijanska vlada odobrila je korištenje mobilne aplikacije za praćenje kontakata zaraženih u borbi protiv novog soja koronavirusa.

Kako je saopćeno, kabinet je odluku donio na sastanku koji je trajao cijelu noć.

Korištenje aplikacije 'Immuni' neće biti obavezno, ali vlasti upozoravaju da će biti djelotvorna ako je preuzme najmanje 50 posto populacije.

Aplikacija omogućuje zaraženim infekcijom COVID-19 da o tome obavijeste ljude s kojim su bili u bliskom kontaktu, i to anonimnom porukom.

Kako bi se osigurala privatnost, 'Immuni' neće koristiti lokacijsku tehnologiju, ali bi trebao pronaći druge mobitele u blizini koristeći Bluetooth koji bi zbog toga stalno trebao biti uključen, piše Hina.

Vlada je rekla da građane, koji odbiju koristiti aplikaciju, neće kazniti ni na koji način. Dodaju da će samo javne i državne institucije pohranjivati i obrađivati podatke iz aplikacije.

Aplikacija bi trebala biti spremna do sredine maja.

Vittorio Colao, bivši izvršni direktor Vodafonea i šef vladinog savjetodavnog odbora kaže da ju je "važno lansirati do kraja maja".

"Ako je svi ili gotovo svi budu imali do ljeta, to će biti dobro. U protivnom neće biti velike koristi", rekao je Colao u srijedu za Corriere della Sera.

Italija je jedna od najviše pogođenih zemalja u pandemiji koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije