Eiffelov toranj nakon 3 mjeseca otvoren za turiste, ali...

Fena
Eiffelov toranj nakon 3 mjeseca otvoren za turiste, ali...
Foto: EPA-EFE / Eiffelov toranj

Turisti i Parižani od četvrtka će se ponovo moći diviti pogledu na francusku prijestolnicu s Eiffelovog tornja nakon tromjesečnog zatvaranja zbog koronavirusa, ali samo ako krenu stepenicama.

Posjetitelji najpoznatijeg gradskog spomenika moći će se uspinjati liftom od 1. jula, prenosi AFP.

Sam vrh spomenika za sada će ostati zatvoren.

Metalna znamenitost od 10 tona ponovo će biti dostupna posjetiteljima nakon najdužeg zatvaranja od Drugog svjetskog rata, ali s ograničenim brojem posjetitelja u početku i obveznim maskama za lice za sve starije od 11 godina, navedeno je na web stranici Eiffelovog tornja.

Prvim posjetiteljima bit će dozvoljen dolazak od jutros u 8 sati što je simboličan trenutak kada se Francuska počinje preusmjeravati prema turizmu nakon što se virus zaustavlja.

Prvi posjetioci su dobili karte 18. juna, kada je otvorena internetska blagajna.

"Kako bi se osiguralo da se posjetioci koje dolaze i oni koji se vraćaju ne susreću na stepenicama, uspon će se odvijati sa istočnog stuba, a silazak sa zapadnog ", rekao je operater.

Spomenik, dovršen 1889. godine, svake godine primi oko sedam miliona posjetitelja, od čega ih je oko tri četvrtine iz inozemstva, navodi se na web stranici Eiffelovog tornja .

Francuska je jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu, a njena turistička industrija snažno je pogođena pandemijom COVID-19. Hoteli, restorani, muzeji i pozorišta zatvoreni su tri mjeseca.

Među njima su neke od najpoznatijih znamenitosti francuske prijestolnice, poput muzeja Louvre, koji bi se trebao ponovo otvoriti 6. jula, i palate Versailles, koja je ponovno otvorena ranije ovog mjeseca.

Francuska je ukinula ograničenja na evropskim granicama od 15. juna, a turistička se industrija nada da će strani posjetitelji ponovno početi dolaziti nakon što započne ljetna sezona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije