Egipat o prijedlogu Izraela: 'To smatramo crvenom linijom koju nećemo dozvoliti da se pređe'

4
Radiosarajevo.ba
Egipat o prijedlogu Izraela: 'To smatramo crvenom linijom koju nećemo dozvoliti da se pređe'
Foto: EPA - EFE / Izbjeglice u Pojasu Gaze

Premijer Egipta Mustafa Madbuli odbacio je planove da raseljeni Palestinci iz Pojasa Gaze budu premješteni na egipatsko Sinajsko poluostrvo, prenosi BBC.

On je, prilikom posjete Sinaju, poručio da nijedan regionalni sukob ne treba da se rješava na račun Egipta.

Prethodno je plan odbacio i portparol palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeneh koji je rekao da su palestinske vlasti protiv prelaska na bilo koje mjesto.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

"To smatramo crvenom linijom koju nećemo dozvoliti da se pređe - rekao je on i dodao da bi masovno preseljenje bilo ravno 'objavi novog rata'.

Izraelsko ministarstvo za obavještajne poslove izradilo je ratni prijedlog za preseljenje 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze na egipatsko Sinajsko poluostrvo, međutim iz kancelarije premijera Benjamina Netanijahua odbacili su plan, nazivajući ga "hipotetičkom vježbom" i dodavši da je u pitanju samo koncept na papiru.

Egipat godinama bio ključ rješenja sukoba Izraela i Palestinaca: 'Bit će i ovaj put, vidjet ćete'

Egipat godinama bio ključ rješenja sukoba Izraela i Palestinaca: 'Bit će i ovaj put, vidjet ćete'

Pošto su svi izraelski prelazi ka Gazi zatvoreni, civili mogu potencijalno da napuste Pojas Gaze samo preko graničnog prelaza Rafa koji kontroliše Egipat.

Kakva je trenutno situacija na graničnom prelazu Rafah i koji je stav Egipta, za Nezavisne je govorio Jaser Sorour, ambasador Egipata u BiH.

On je pojasnio kako gleda na plan Izraela da preseli dva miliona Palestinaca na Sinaj.

Istakao je da je ideja raseljavanja, migracije ili izlaska iz Pojasa Gaze na egipatsku teritoriju izuzetno opasna stvar.

"Ova ideja je opasna za palestinsko pitanje samo po sebi i cijelu regiju. Ne smatramo ovo rješenjem palestinsko-izraelskog sukoba. Ako dvije države rješenje ne mogu da postignu na svojoj teritoriji, onda nije razumno da ga uspiju riješiti negdje drugo. Citiraću ono što je Mahmoud Abbas, predsjednik Palestine ponovio u mnogim prilikama, uključujući Samit za mir u Kairu: 'Nećemo otići... Nećemo otići... Nećemo otići.'

Kategorički odbijamo da se likvidiraju palestinski ciljevi na štetu palestinskog naroda i naroda zemalja u regionu ili da se palestinski narod izmjesti iz njihove zemlje na bilo koji način, jer je to teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin", pojasnio je Sorour.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva zanimljiva dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije