Netanyahu o dokumentu koji predlaže iseljavanje Palestinaca: 'To je samo preliminarni dokument'

12
Radiosarajevo.ba
Netanyahu o dokumentu koji predlaže iseljavanje Palestinaca: 'To je samo preliminarni dokument'
Foto: Printscreen / Youtube / Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu umanjuje procurjeli dokument Ministarstva obavještajnih službi koji je predložio premještaj miliona Palestinaca na Sinajski poluotok u Egiptu.

"Ovo je preliminarni dokument, kao i desetine sličnih dokumenata pripremljenih od strane svih političkih i sigurnosnih instanci", saopštila je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. "Tema 'dan poslije' nije razmatrana putem zvaničnih izraelskih kanala, koji su trenutno usmjereni na razoružanje vlasti Hamasa i njihovih vojnih kapaciteta."

Dokument je datiran na 13. oktobar - samo nekoliko dana nakon terorističkog napada Hamasa - i objavljen je na web stranici Sicha Mekomit. U dokumentu Ministarstva obavještajnih službi navedene su tri opcije za postupanje sa civilima u Gazi nakon napada Hamasa i izbijanja rata.

Turski mediji: Edin Džeko napušta Fenerbahče - otkriveno odredište slavnog napadača

Turski mediji: Edin Džeko napušta Fenerbahče - otkriveno odredište slavnog napadača

Autori dokumenta zaključili su da bi "Alternativa C", koja poziva na premještaj civilnog stanovništva Gaze na sjeverni Sinaj, bila najbolja za dugoročnu sigurnost Izraela.

Kao dio plana, u tom području bi se izgradili šatori gradovi, s trajnijim gradovima koji bi se gradili kasnije. Plan također predviđa humanitarni koridor kako bi se pomoglo preseljenom stanovništvu i stvaranje sigurnosnog perimetra kako bi se spriječilo da uđu u Izrael.

Priznanje dokumenta od strane izraelske vlade vjerovatno će povećati sumnje među arapskim zemljama u regiji da Izrael namjerno pokušava trajno premjestiti Palestince. Egipat i Jordan su upozorili da bi bilo koji plan za premještaj Palestinaca iz Gaze i Zapadne obale u njihove zemlje eskalirao sukob u regiji, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije