Dvadeset godina od 11. septembra: Potresni snimci posljednjih javljanja

16
Radiosarajevo.ba
Dvadeset godina od 11. septembra: Potresni snimci posljednjih javljanja
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / 11. septembar 2001. godine/New York

Amerikanci danas obilježavaju godišnjicu najpoznatijeg terorističkog napada u historiji, onog na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, koji su otetim putničkim avionima izvršili pripadnici Al-Qaide.

Ovaj datum je svake godine posvećen sjećanju na tragediju od 11. septembra 2001. godine koja je potresla ne samo SAD već i ostatak svijeta. Historičari se slažu da je teroristički napad na SAD promijenio tok historije i da svijet nakon 11. septembra nije isti.

U vatri i dimu 11. septembra svijet je upoznao Osamu bin Ladena. U napadu na SAD prije 20 godina poginulo je nešto manje od tri hiljade ljudi, a iz pepela simbola američke ekonomske moći izrasla je tada najveća teroristička prijetnja - Al-Qaida.

Nervoza u saobraćaju: Pogledajte poslijepodnevnu špicu u Sarajevu

Nervoza u saobraćaju: Pogledajte poslijepodnevnu špicu u Sarajevu

Tadašnji američki predsjednik George Bush objavio je rat teroristima, a nakon desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu.

U rušenju WTC tornjeva, srušile su se i tone čelika, betona, stakla i azbesta te su zbog kancerogenih tvari oboljeli mnogi koji su radili i pomagali na “Ground Zero”.

Komemoracije su osim u New Yorku najavljene i širom SAD-a.

U godinama nakon 11. septembra 2001. uslijedila je odmazda SAD-a i saveznika, a posljedice su na svojoj koži osjetili islamski vjernici prema kojima je SAD zauzela veoma oštar stav, kako u svom dvorištu, tako i u inostranstvu.

Poslušajte i jedan od najtužnijih snimaka toga dana, koji stoji kao spomenik sjećanju na jednu od najvećih tragedija s početka ovog milenija i brojne nevine živote izgubljene tog dana...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije