Državljani BiH i Srbije naručivali stvari preko tuđih bankovnih kartica: Evo koliko su ukrali

2
Radiosarajevo.ba
Državljani BiH i Srbije naručivali stvari preko tuđih bankovnih kartica: Evo koliko su ukrali
Foto: Berlin.de / Banda došla do robe vrijedne 150 hiljada eura

Banda, koju čine državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Njemačke optužena je za krađu, prevaru i falsifikovanje tako što su naručivali robu preko interneta koristeći hakovane račune kupaca i ukradene bankovne kartice, kao i lažne austrijske i nizozemske lične karte.

Danas pred Okružnim sudom u Berlinu pojavili su se državljanin Srbije Mita V. (40), vođa bande, njegova supruga Dajana (33) i djever Milan (31), koji imaju pasoše iz Bosne i Hercegovine te dvojica njemačkih državljana, koji su im bili pomagači.

Kako stoji u tužbi, oni su preko falsifikovanih dokumenata ili hakovanih računa naručivali robu iz IKEA-e, ali i skupe telefone iz poznatih marketa, kao i sve ostalo što im je trebalo u životu: šporet na plin, mašina za pranje i sušenje veša, dječije bicikle, parfeme. Ukupna vrijednost naručene robe, koju nikada nisu platili iznosi 150.000 eura (skoro 294.000 KM).

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Kako se navodi u tužbi, od marta 2022. godine pa nadalje, vođa bande Mita V. je počeo da naručuje IKEA ugradne kuhinje, koje je kasnije preprodavao. Optužen je za 21 slučaj prevare ovog poznatog svjetskog proizvođača namještaja.

Klupko prevare se počelo odmotavati kada ga je policija zaustavila sa robom u kombiju, ali to ga nije spriječilo da se kriminalni porodični biznis nastavi naručujući robu u poznatim tehničkim marketima.

Najveće suđenje u historiji Vatikana: Traži se zatvor za kardinala zbog - korupcije

Najveće suđenje u historiji Vatikana: Traži se zatvor za kardinala zbog - korupcije

U slučaju da prizna sve što mu se stavlja na teret, on bi mogao da dobije šest godina zatvora. Mita V. je danas na sudu rekao da on samo želi perspektivu jer ima ženu i djecu.

Dalji postupak protiv para je privremeno obustavljen. Izricanje presude zakazano je za 25. oktobar, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije