Akcija 'Viza' u Banjoj Luci: Koristili tuđe podatke i 'oprali' hiljade KM, u toku pretresi

0
Radiosarajevo.ba
Akcija 'Viza' u Banjoj Luci: Koristili tuđe podatke i 'oprali' hiljade KM, u toku pretresi
Foto: Tužilaštvo BiH / MUP RS

Uprava kriminalističke policije MUP-a RD u saradnji sa Policijskom upravom Banja Luka sprovode akciju kodnog naziva "Viza" usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta.

U akciji su obavljeni pretresi na više lokacija koje koriste osumnjičeni S.S., S.S., D.D., O.M., S.D., N.T., N.Z. i D.B., a koji se sumnjiče da su počinili krivična djela neovlašteno korištenje ličnih podataka i pranje novca.

"Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima (veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i dr.)", saopšteno je iz MUP-a.

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Navedena krivična djela su izvršena na taj način što su osumnjičeni putem marketa na "dark netu" došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakog čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka "Banco BISA" sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 КM, pojasnili su iz policije.

Sve sumnjive transakcije iskorištene su za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka preko VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pre-paid brojeva telefona prebacivali na naloge koji su kreirani kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama, prenosi mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije