Društvene mreže: Šta radi ovaj avion na putu iz Moskve do Njemačke?!

1
Radiosarajevo.ba
Društvene mreže: Šta radi ovaj avion na putu iz Moskve do Njemačke?!
Foto: Screenshoot / Misteriozan let

Tačno prije sedam dana, 4. marta, njemački avion poletio je s aerodroma u Frankfurtu i sletio na moskovski aerodrom Vnukovo.

Tamo se zadržao 2 sata i 21 minutu i potom je poletio nazad za Njemačku, ali ne u Frankfurt, nego u Nürnberg, javlja eng.lsm.lv, web stranica latvijske javne radiotelevizije na engleskom jeziku.

Riječ je o avionu "Bombardier Challenger 604" u vlasništvu charter kompanije FAI AG, koja je bazirana u Nürnbergu, navodi Flightradar.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Kako praktički od samog početka rata više nema letova iz EU prema Rusiji (i obrnuto), ovaj let privukao je veliku pozornost korisnika društvenih mreža koji su naveliko spekulirali o čemu se tačno radi i koga je prevozio ovaj avion.

Da misterij bude još malo sočniji, emisija latvijske televizije (LTV) Panorama objavila je 6. marta da je avion prevozio osobu iz Rusije - i to osobu koja je, prema njima, pod zapadnim sankcijama, piše eng.lsm.lv, prenosi Jutarnji list.

No, na LTV-u se nije spomenuo identitet osobe koja je bila na letu, a Latvijska agencija za civilno zrakoplovstvo je poručila da u planu leta ime putnika nije bilo otkriveno. Također su dodali da se radilo o letu za medicinsku evakuaciju, zbog čega je bio dozvoljen po EU propisima.

"U ovom slučaju ovaj let imao je status "Medevac", što znači let za medicinsku evakuaciju. Stoga se čini da je bio u skladu s propisima. No, budući da je u pitanju javni interes, Agencija za civilno zrakoplovstvo zatražila je, kao mjere opreza, informacije od drugih zemalja članica o ovom letu", rekao je Aivis Vincevs, jedan od čelnih ljudi Latvijske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Također je istaknuo da bi avioni države pod sankcijama mogli ući kroz zračni prostor u kojem im je inače prolazak zabranjen u slučaju da imaju ozbiljne tehničke probleme zbog kojih moraju promijeniti smjer.

Inače, latvijska radiotelevizija navodi i kako je avion koji je letio 4. marta za Moskvu bio isti onaj kojim je prije tri godine ruski opozicionovg lider Aleksej Navaljni prevezen iz Rusije u Njemačku nakon što je bio otrovan. Također se navodi kako je takvih letova za medicinsku evakuaciju bilo i ranije.

Kakva je bila priroda očito hitne medicinske situacije zbog koje je osoba pod sankcijama prevezena iz Moskve u Nürnberg nije otkriveno.

Inače, vrlo poznata bolnica Universitätsklinikum Erlangen, koja se nalazi na popisu 100 najboljih bolnica na svijetu, udaljena je 25 kilometara od aerodroma u Nürnbergu. Riječ je o bolnici koja je poznata po klinici za transplantaciju organa i u kojoj se liječe pacijenti iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije