Dramatično upozorenje: "Dolazi El Nino, bit će loše, njegovi učinci mogli bi biti razorni"

2
Radiosarajevo.ba
Dramatično upozorenje: "Dolazi El Nino, bit će loše, njegovi učinci mogli bi biti razorni"
Foto: Twitter / Suša / Ilustracija

"Dolazi El Nino, i bit će loše!", upozorava magazin Foreign Policy u naslovu ispod kojeg donosi opsežnu analizu najvažnijih posljedica koje se mogu očekivati nakon što je Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu izdala novu prognozu u kojoj najavljuje da će se "umjerena do jaka sezona El Nina" nastaviti sve do februara iduće godine.

"Dok meteorološke prognoze obično izazivaju interes (samo) meteorologa, okeanografa, ribara, svjetskih trgovaca hranom ili velikih osiguravateljskih kuća koje žive od prodaje polica za osiguravanje usjeva, ova prognoza ima puno šire implikacije, jer čak i tipični El Niño može pokvariti žetvu brojnih važnih usjeva, povećati rizik od izbijanja bolesti, narušiti ekonomske izglede zemalja u razvoju, povećati rizik od oružanih sukoba u tropskom pojasu te potaknuti pomorske sukobe i teritorijalne razmirice u Istočnom i Južnom kineskom moru. Većina ovih opasnosti najteže pogađa zemlje u razvoju i naglašava potrebu da vlasnici njihovih dugova smanje pritiske na te države. Što se samih Sjedinjenih Država tiče, spomenute opasnosti naglašavaju potrebu da Washington prilagodi svoje strategije kojima definira prijetnje nacionalnoj sigurnosti te da prilagodi vladine odgovore na njih", piše Foreign Policy.

Južno kolebanje El Nina (dalje u tekstu: ENSO) ciklički je obrazac zagrijavanja i hlađenja ogromnih vodenih masa u istočnom i središnjem dijelu Tihog okeana. ENSO oscilira između hladne (La Nina) i tople (El Nino) faze, a cijeli taj ciklus traje u prosjeku između pet i sedam godina.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Iako se spomenuti proces odvija u dijelu Tihog okeana, njegove su posljedice globalne.

ENSO je najvažniji pojedinačni pokretač promjene globalne klime na godišnjoj razini, on određuje gdje će suša biti jača nego inače, a gdje će se dogoditi dramatičan porast padalina.

El Nino i La Nina dobrim su dijelom "zaslužni" za sušu koja već tri godine pustoši Rog Afrike, kao i za strašnu sušu u Južnoj Americi koja uništava poljoprivredna polja nekih od najvećih svjetskih izvoznika žitarica. Ista stvar vrijedi i za sušu na jugu i jugozapadu SAD-a.

Prijelaz s La Nine na El Nino trebao bi olakšati situaciju na spomenutim područjima, ali je važno naglasiti kako je na Rogu Afrike to "olakšanje" došlo u obliku kiša biblijskih razmjera koje su potopile dijelove Etiopije i Somalije i prisilile 300 hiljada stanovnika da napuste svoje domove.

Kod prelaska s La Nine na El Nino važno je naglasiti da dolazak El Nina značajno povećava rizik za sigurnost globalnog lanca snabdijevanja hranom, javnozdravstvene rizike i rizike za mir i stabilnost na globalnom Jugu i u istočnoj Aziji.

Iako su se trenutne cijene spustile s rekordno visokih koje je uzrokovala ruske invazije na Ukrajinu, one su i dalje među najvišima u proteklih pola stoljeća.

Premda dolasci El Nina u prošlosti nisu uzrokovali (značajniji) skok cijena hrane na globalnoj razini, velikim međunarodni tim naučnika otkrio je da i El Nino i La Nina smanjuju globalne prinose kukuruza, riže i pšenice, pri čemu su učinci El Nina posebno opasni po usjeve kukuruza.

Dakle, iako El Nino ne utječe jako na globalne lance snabdijevanja hranom, treba napomenuti kako njegovi učinci mogu biti razorni na razini pojedinih zemalja ili regija. Primjerice, u zapadnoj i južnoj Africi učinci El Nina povećavaju lokalne cijene hrane, kao i rizik od povećanja nezaposlenosti.

Nadalje, učinci El Nina nisu ograničeni na kopno, jer zagrijavanje zapadnog dijela središnjeg Pacifika ima golemi učinak na ribolov.

Propadanje usjeva zbog vremenskih neprilika na tržište hrane djeluje na dvije razine. Prvo, smanjuje se ponuda na tržištu na kojemu potražnja stalno raste. Drugo, propadanje usjeva oblikuje trenutna očekivanja o budućoj proizvodnji, a time i ponašanje na tržištu. Očekujući lošu žetvu, kupci počinju gomilati žitarice i tako smanjuju ukupno dostupne količine hrane na tržištu.

Nedavni članak u časopisu Science donosi procjenu kako su učinci El Nina između 1997. i 1998. godine u konačnici izazvali gubitke od čak 5,7 hiljada milijardi dolara na globalnoj razini. Mnogi od tih učinaka nisu bili trenutni nego su se pojavljivali godinama kasnije u vidu propuštenih ulaganja i visokih troškova obnove nakon prirodnih katastrofa koje se povezuju s fenomenom El Nino.

"Učinci El Nina na ekonomski rast i snabdijevanje hranom pomažu nam razumjeti i još jednu od njegovih posljedica: povećani rizik od izbijanja građanskih ratova. Prije više od deset godina, Solomon Hsiang, Kyle Meng i Mark Cane otkrili su da su rizici od izbijanja građanskih ratova (oružanih sukoba između pobunjenika i vlada) dvostruko veći tokom trajanja El Nina u odnosu na razdoblje kojim vlada La Nina ... Nepovoljne posljedice koje El Nino ima po ribarstvo također povećavaju rizik od ratnih sukoba. Posebno u Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje je utjecaj El Nina na riblji font jak i gdje glavne ribarske sile u regiji - Kina, Indonezija, Japan, Filipini i Tajvan - i u najboljim vremenima imaju vrlo loše i napete odnose", piše Foreign Policy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije