Drama u Japanu: Grad Tokio žarište smrtonosne bolesti

1
Radiosarajevo.ba
Drama u Japanu: Grad Tokio žarište smrtonosne bolesti
/ Magične fotografije Tokija noću, FOTO: Bored Panda

Japanom se sve brže žiri smrtonosna bakterija koja jede meso, a žarište je glavni grad Tokio.

Ove godine je zabilježeno već 977 slučajeva streptokoknog sindroma toksičnog šoka (STSS), čime je nadmašen 941 slučaj iz čitave prošle godine.

Ovo stanje nastaje kad inače uobičajena bakterija strep A manifestira neobično ponašanje.

Željko Komšić poziva na reformu: Venecijanska komisija o ustavnim sudovima BiH

Željko Komšić poziva na reformu: Venecijanska komisija o ustavnim sudovima BiH

Sam patogen je čest pa između pet i 20 posto zdravih odraslih osoba bude inficirano bakterijom, ali nemaju nikakvih simptoma.

Kod određenih pacijenata bakterija može izazvati niz bolesti, od tonzilitisa i impetiga do šarlaha i upale pluća.

U nekim posebno teškim slučajevima, strep A bakterija može postati invazivna pa iz posjekotina i rana prodire duboko u meka tkiva i mišiće, gdje izaziva nekrotizirajući fasciitis, odnosno bolest koja jede meso.

Grad u BiH prvi nabavio GPS narukvice za dementne osobe

Grad u BiH prvi nabavio GPS narukvice za dementne osobe

Upravo to stanje se trenutačno širi u Japanu, pokazuju podaci Državnog instituta za zarazne bolesti.

Simptomi počinju groznicom ili bolovima u mišićima, praćeni niskim krvnim tlakom. Otkazivanje organa i septički šok mogu uslijediti unutar 48 sati, a ako pacijent brzo ne primi antibiotike, ishod može biti fatalan.

Tokio je najviše je pogođen ovom bolešću te je zabilježeno 145 slučajeva u prvih šest mjeseci 2024. godine. Većina slučajeva je kod odraslih starijih od 30 godina, dok se stopa smrtnosti kreće oko 30 posto, pišu japanske novine Asahi Shimbun.

Ova pojava može biti simptom raka jajnika, a da ni ne znate: Obratite pažnju na znakove

Ova pojava može biti simptom raka jajnika, a da ni ne znate: Obratite pažnju na znakove

"Nije neuobičajeno da dođe do naglog porasta broja slučajeva. U prošlosti smo imali takve poraste i u Velikoj Britaniji. Do toga može doći jer se povremeno pojavljuje novi soj bakterije", rekao je Jon Cohen, profesor zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu u Brightonu i Sussexu.

U decembru 2022. godine Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje nakon skoka invazivnih strep A infekcija, uključujući šarlah, u Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Švedskoj. U većini slučajeva zaražena su bila djeca.

‘U Engleskoj je broj slučajeva streptokoka skupine A (upala grla, šarlah i rjeđe invazivne infekcije) naglo pao tokom pandemije Covid-19 i mlađa djeca nisu se susrela sa streptokokom skupine A kao što bi bilo normalno", rekla je prof. Shiranee Sriskandan, profesorica zaraznih bolesti na Imperial College London.

Izvanredan napredak u liječenju raka: Tumor mozga žene gotovo nestao za samo pet dana

Izvanredan napredak u liječenju raka: Tumor mozga žene gotovo nestao za samo pet dana

"Stoga je postojao veći broj djece podložne streptokoku skupine A kada su ukinute epidemiološke mjere, a to je vjerovatno dovelo do porasta slučajeva koji smo vidjeli 2022. godine."

Dodala je da se nešto slično možda događa u Japanu.

"Epidemiološke mjere su ukidane u različito vrijeme diljem svijeta, što je dovelo do postupnog porasta slučajeva strep A. To je jedno od mogućih objašnjenja zašto Japan ove godine bilježi porast slučajeva", rekla je prof. Sriskandan, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije