Grad u BiH prvi nabavio GPS narukvice za dementne osobe

1
Radiosarajevo.ba
Grad u BiH prvi nabavio GPS narukvice za dementne osobe
FOTO: Federalna TV / GPS uređaj za dementne osobe

Tuzla je postala prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je pokrenuo i proveo projekat nabavke pametnih narukvica za dementne osobe. Prema podacima Centra za demenciju, u našoj zemlji živi oko 150 hiljada tih ljudi.

Demencija predstavlja oštećenje pamćenja i drugih intelektualnih sposobnosti. Posljednji slučaj, kada se dementna osoba udaljila od kuće u Tuzli i za kojom se tragalo dvadeset dana, nažalost, završio je tragično. Stoga će nabavka i distribucija uređaja za praćenje ovakvih osoba biti od velike pomoći. U okviru pilot-projekta za nabavku GPS uređaja je izdvojeno šest hiljada maraka.

Ove pametne narukvice su opremljene tipkama za hitne slučajeve. Koristit će ih osobe s demencijom koje imaju zakonske skrbnike. Demencija ne utječe samo na oboljelu osobu, već i na njenu porodicu, jer su takve osobe ovisne o tuđoj njezi. Adnan Alajbegović, suprug dementne osobe, smatra da će mu posjedovanje GPS uređaja pomoći u svakodnevnim aktivnostima.

Pogledajte kako izgledaju nova vozila sarajevske policije: Golf 8 uskoro na gradskim cestama

Pogledajte kako izgledaju nova vozila sarajevske policije: Golf 8 uskoro na gradskim cestama

"Znala je izaći iz dvorišta pa onda idemo da je tražimo - i iz tog razloga sam pristao. Pomoći će mi - ako nešto radim, a ona je u dvorištu, da ne bi izašla, da mogu da je kontrolišem. Inače je uvijek neko s njom”, govori on.

Da bi olakšao život osobama oboljelim od demencije, ali i njihovim porodicama, Grad Tuzla je putem projekta Crvenog križa izdvojio sredstva u budžetu i postao prvi implementator projekta nabavke GPS uređaja za dementne osobe u Bosni i Hercegovini. GPS uređaji su već uručeni 21 porodici s kojom je potpisan ugovor. Uređaje su dobili besplatno, dok će naknadu za korištenje morati plaćati.

Kako ističe Sead Hasić, sekretar Crvenog križa grada Tuzla, mjesečno je ona petnaestak maraka: "U odnosu na ono sa čim se građani susreću i koliko to može pomoći, to je toliko beznačajno i smtram da to treba da bude doprinos ljudi koji koriste GPS uređaj koji su dobili besplatno”.

"Nadamo se da će nabavka ovih narukvica omogućiti kvalitetniji život osobama sa demencijom, njihovim porodicama i u svakom slučaju sigurniji život, jer je ovo bolest koja zahtijeva 24-satnu njegu", izjavila je Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzla.

Podsjećanja radi, i Skupština Tuzlanskog kantona je krajem prošle godine usvojila inicijativu grupe zastupnica o uvrštavanju GPS narukvica na listu besplatnih ortopedskih pomagala, koje bi bile namijenjene osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti, osobama s demencijom i djeci s poteškoćama u razvoju. Realizacija ovog projekta je još na čekanju, piše Federalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije