Doživotni zatvor za brata predsjednika Hondurasa

0
Radiosarajevo.ba
Doživotni zatvor za brata predsjednika Hondurasa
Foto: EPA-EFE / Hernandes

Američki sudija osudio je u utorak Juana Antonija “Tonyja” Hernandeza, brata honduraškog predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, na doživotni zatvor zbog krivičnog djela krijumčarenja droge i oružja te lažnog svjedočenja.

Američki okružni sudija Kevin Castel također je naložio da se Tonyju Hernandezu oduzme 138,5 miliona dolara zbog distribucije najmanje 185 tona kokaina, vatrenog oružja i zbog krivičnog djela lažnog svjedočenja.

Tony Hernandez sudjelovao je u svim fazama krijumčarenja višetonskih pošiljki kokaina namijenjenih SAD-u preko Hondurasa,” izjavila je, nakon izricanja kazne, državna advokatica Manhattana Audrey Strauss.

Hernandes - undefined

Foto: EPA-EFE: Hernandes

“Hernandez je podmitio policijske službenike kako bi zaštitili pošiljke droge, organizirao teško naoružano osiguranje za pošiljke kokaina i posredovao u davanju velikog mita glavnih krijumčara droge moćnim političkim osobama, uključujući bivše i sadašnje predsjednike Hondurasa.”

Strauss je dodala da je Hernandez “bio suučesnik u najmanje dva ubistva. Danas je Tony Hernandez s pravom osuđen na doživotni zatvor”. Tužitelji su rekli da je vodio operaciju od 2004. do 2016. godine koja se oslanjala na “trgovinu drogom pod pokroviteljstvom države” koju je omogućio njegov brat, trenutni predsjednik Hondurasa.

Osuđujuća presuda i izricanje presude Tonyju Hernandezu podsjetnik je da ne postoji dovoljno moćan položaj koji bi vas zaštitio od pravde kada kršite američke zakone o drogama slanjem tona kokaina u našu zemlju”, rekla je specijalna agentica Wendy Woolcock.

Svjedok na suđenju rekao je da je osuđeni meksički šef Joaquin “El Chapo” Guzman platio Tonyju Hernandezu milion dolara namijenjenih za predizbornu kampanju njegova brata.

Predsjednik Hernandez negirao je bilo kakve veze s trgovcima drogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije