Prokrijumčarili 146 kilograma kokaina i zaradili skoro 8 miliona maraka

1
Radiosarajevo.ba
Prokrijumčarili 146 kilograma kokaina i zaradili skoro 8 miliona maraka
Foto: USKOK / Hapšenje dilera kokaina u Metkoviću

Nakon što su brojni policajci s ‘dugim cijevima’ dobar dio srijede patrolirali Metkovićem i okolnim mjestima, otkrio se razlog aktivnosti "plavaca".

Nakon pola godine praćenja organizirane grupe koja se ‘specijalizirala’ za krijumčarenje kokaina, u velikoj policijskoj akciji ‘pala’ su dvojica od ukupno četvorice osumnjičenih.

Trojica su državljani Hrvatske, a jedan Italijan, a USKOK ih sumnjiči za švercanje najmanje 146 kilograma kokaina, kojim su zaradili preko 32 miliona kuna (oko osam miliona maraka), prenose hrvatski mediji.

Evo što su rekli iz USKOK-a:

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1962., 1977., 1966.) i jednog državljanina Italije (1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. (28. 1. 2021.).

Osnovano se sumnja da je I. okr. tijekom 2020. godine, u Hrvatskoj i Italiji, u cilju pribavljanja imovinske koristi, povezao u zajedničko djelovanje više osoba sa točno određenim zaduženjima i ulogama radi nabavke većih količina kokaina i njegovog krijumčarenja preko Luke Ploče u Hrvatsku te njegove daljnje preprodaje na području Hrvatske i Italije. U okviru podjele zaduženja, I. okr. je nabavljao kokain od za sada nepoznatih osoba te ga je predavao II. okr. koji ga je skrivao u kući u Metkoviću, gdje su drogu dalje pripremali za prodaju.

Nadalje je II. okr. kokain predavao kupcima, kao i IV. okr. članu zločinačkog udruženja koji ga je preuzimao u Metkoviću i Opuzenu te ga potom u posebno prerađenom prostoru vozila talijanskih registarskih oznaka prevozio do za sada nepoznatih krajnjih kupaca u Italiji. Za pomaganje u prodaji kokaina bila je zadužena III. okr. koja je upute I. okr. putem mobitela prenosila II. okr. s ciljem pravovremene i točne primopredaje IV. okr. dogovorene količine kokaina.

Na opisani način je I. okr. u ožujku 2020. godine organizirao krijumčarenje najmanje 146 kilograma kokaina, čime su okrivljenici stekli nepripadnu imovinsku korist od najmanje 32.639.280,00 kuna, koji iznos je I. okr. podijelio među članovima udruženja proporcionalno njihovim ulogama.

USKOK je sudiji istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika”, navodi se u saopćenju USKOK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije